2011: Antirasism i dagordningens topp

2011-12-25 12:29:05


Den 10 december demonstrerade tusentals i Stockholm mot nazistmarschen.

Dagens Nyheter (DN) har uppmärksammat temat i två stora artikelserier. Den ena handlar om invandring medan den andra behandlar högerextremismen i Europa.
Båda innehåller intressanta fakta och reportage, men ingendera erbjuder några förklaringar eller lösningar.
I DN:s serie finns inte utrymme för de över 20 000 papperslösa och gömda, inte heller för dem som tvångsutvisas av Migrationsverket på uppdrag av regeringen.
De bägge artikelserierna avslutas med varsitt magplask, intervjuer med statsminister Fredrik Reinfeldt respektive integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Flyktingar, invandring och integration

”Inte på 15 år har så många befunnit sig på flykt som nu, enligt FN:s flyktingkommissariat, UN­HCR. Det handlar om 44 miljoner människor”, konstaterade DN-serien inledningsvis.
En majoritet, 27 miljoner, finns kvar i hemlandet. Till de rika länderna kommer bara en liten minoritet, som dessutom minskar.

Offensivs Kommentar: DN ger fakta men analyserar inte orsakerna. En viktig förklaring till det ökade antalet flyktingar i världen är USA:s och Västs krig i Irak och Afghanistan. Diktaturer och förtryckande regimer i t ex Sri Lanka, Kongo, Uzbekistan, Etiopien – samtliga med stöd från Västmakter – tvingar folk på flykt. Andra måste ge sig av på grund av ökad ekonomisk utsugning, matpriskriser och klimatkatastrofer.
Även den svenska ­regeringens prat om vikten av demokrati, som i Kina, väger lätt när Ericsson eller Volvo ska göra affärer. Att färre flyktingar kommer till Europa är resultatet av en medveten politik – EU bygger murar och allierar sig med regimer som lovar att stoppa flyktingarna innan de når EU-länderna.

Resten av DN-serien handlar om  jobb och integration. Det har skett en stor förändring i invandringens sammansättning under de senaste åren.
En växande andel av dem som kommer till Sverige gör det för att arbeta. ”Sedan den nya lagen infördes för knappt tre år sedan har Migrationsverket beviljat drygt 40 000 arbetstillstånd till icke EU-medborgare.”
År 2010 fick 11 850 personer uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov, medan 8 667 fick arbetstillstånd.
Som Kalle Larsson från Vänsterpartiet säger i artikeln har Sverige gått från ”kostsam flyktinginvandring mot en mer lönsam arbetskraftsinvandring där människor utnyttjas genom låga löner”.
Bärplockare med rena slavkontrakt – där de i många fall inte ens fått ut sin låga lön – är de mest uppenbara fallen.
DN redovisar också att arbets­lösheten ökar bland dem som är födda utanför Sverige.
År 2005 var 22 procent av alla arbetslösa födda utomlands, idag är det 33 procent. Den ökade arbetslösheten ligger också bakom att fler tvingas ta emot socialbidrag (normen är 3 720 kronor i månaden) och ökande fattigdom i barnfamiljer.

Offensivs kommentar: Den försämrade situationen på arbetsmarknaden drabbar alla arbetare och tjänstemän.
Över 20 år av högerpolitik – av både moderata och socialdemokratiska regering­ar – har försvagat arbetsrätten.
Löner, arbetstider, ­möjligheten till fast jobb och heltid o s v har urholkats eller blivit individuella. Det slår självklart hårdast mot dem som har lägst lön och är senast anställda. För arbetskraft från utlandet räcker det enligt den senaste regeländringen att arbetsgivaren vill ha anställda.
Det är fackföreningarnas ansvar att organisera och försvara alla löntagares villkor. Det betyder också att ta strid mot rasismen, som är ett medvetet försök att splittra arbetarklassen och därmed blockera gemensam kamp oavsett religiös eller etnisk bakgrund.
DN visar att ”Flera branscher i Sverige bärs upp av utrikes födda. Dit hör en stor del av vården och äldreomsorgen, hotell och restaurang och transporter. Varje dag går 600 000 utrikes födda till jobbet. Mer än var fjärde läkare är till exempel född utanför Norden. Och av Sveriges busschauf­förer är var fjärde född utanför Europa.”

DN-serien avslutas med intervjun med Fredrik Reinfeldt – den sedan 2006 högste ansvarige för både sämre villkor på arbetsplat­serna och flyktingmurarna. Tyvärr är frågorna inriktade på hur Sverige ska ”slippa problemen”,  t ex på hur fler flyktingar istället ska tas emot av andra EU-länder. Inga frågor ställs om utvisningar­na till Irak, Iran eller Syrien, eller av gamla, sjuka och barn. Istället sätter DN rubriken ”Reinfeldt: Vi har valt rätt väg i asylpolitiken”.

Offensivs Kommentar: DN-artiklarna ger intrycket av att om politiken ska förändras är det åt höger. Till exempel ställs frågan: ”Kan obalansen inom EU leda till att Sverige på sikt inför skärpta krav genom nationell lagstiftning?”.
Men både i Sverige och andra EU-länder finns också en stark opinion mot rasism. Kravet på att rätten till asyl måste återupprättas har fått starkt stöd efter uppmärksammade utvisningar eller hot om utvisningar, senast av barnfamiljen i Ånge som varit i Sverige i 11 år.
Den globala kapitalistiska kris som inleddes 2008 skärper attackerna på arbetarklassens villkor. Pensionärer, arbetslösa, sjuka och flyktingar drabbas av drastiska försämringar. De politiska och ekonomiska makthavarna ställer olika grupper mot varandra och fruktar stora kamprörelser underifrån.
Rasism är ett medvetet försök att splittra kampen och rasister fungerar därför som stödtrupper för dem som styr.
Rasistpartier som Sverigedemokraterna spelar denna roll, men det gör också regeringarnas utvisningspolitik och arbetsgivarnas utnyttjande av utländska arbetare.
Kampen mot rasism och fördomar hänger ihop med kamp för bättre villkor för alla arbetare, unga och pensionärer.
Den motsatta sidan av denna process är att rasismen riskerar att öka i takt med massiva försämringar, ökad arbetslöshet och kris – om inte arbetarrörelsen mobiliseras till strid.

Extremhögern

Internet och rasismen internationellt dominerar DN Kulturs och Expos gemensamma ­artikelserie om extremhöger och nazister.
Den högerextremistiske massmördaren Anders Behring Breivik var mycket aktiv på debattsidor och bloggar på internet. Bland hans inspirationskällor fanns t ex bloggaren Fjordman, English Defence League och Sverigedemokraterna.
I DN:s intervju med Vávra Suk, till nyligen en av ledarna för nazistiska Nationaldemokraterna, betonas att han ”delar syn med partier som schweiziska SVP, ungerska Jobbik och brittiska BNP – extrema partier som vill förbjuda muslimska symboler, hetsar mot romer, judar och invandrare”.
I en speciell artikel om Jobbik, som blev Ungerns näst största parti i valet i fjol, redovisas dess extremt rasistiska politik gentemot romerna. Vid sidan av direkta fysiska attacker vill Jobbik också omhänderta alla romska barn till ”ungersk” uppfostran. Ett allvarligt varningstecken är att Jobbik verkar behandlas som ett parti bland andra och även påverkar de andra partierna.
Sverigedemokraterna anstränger sig för att utesluta dem som gör de grövsta rasistiska kommentarerna, men använder samtidigt medvetet rasismen på inofficiella partibloggar.
Nu i höst har bloggen Politiskt inkorrekt lagts ner och ersatts av Avpixlat, som har fått beröm av Jimmie Åkesson. Avpixlats redaktion är hemlig, förutom en person, Mats Dagerlind, som även tillhör redaktionen för SD:s tidning SD-Kuriren.
Dagerlind intervjuas av DN. Han anklagar media för ”kulturmarxism”, en av Behring ­Breiviks favorittermer.
Pamela Garner är en av dem som får utrymme på Avpixlat. Hon är en ledande förträdare för den islamofoba rörelsen Counter-jihad.
”Efter massakern på Utøya hävdade hon att Arbeiderpartiets ungdomsläger var ett antisemitiskt indoktrineringsläger”, berä­ttar DN.
Sverigedemokraternas Mats Dagerlind berömmer också Tommy Robinson, ledare för English Defence League: ”Han säger bra saker och jag har inte hört honom sanktionera våld”.
Avpixlat är mindre putsat än Politiskt Inkorrekt, konstaterar Henrik Johansson, som har kartlagt Avpixlat, till DN: ”Politiskt Inkorrekt tog bort våldsbejakande kommentarer. Avpixlat låter långa trådar ligga kvar där tre-fyra personer förespråkar våldsanvändning mot muslimer och tjugo personer trycker på gilla-knappen”.
Internetkampanjerna visar att Sverigedemokraterna är ett rasistparti som kan röra sig åt ­flera håll. Andra rasistpartier i Europa har i omgångar organiserat även öppna nazister.
SD:s brist på aktivister, i sig ett tecken på det motstånd som finns mot rasism och mot SD, får partiet att än så länge hålla en lägre profil.

Offensivs kommentar: Efter genomgångar av nazister, Sverigedemokraterna, Jobbik o s v urvattnar DN sina egna artiklar genom att tala om ”våldsbejakande extremism”.
Det handlar inte längre om nazism, ”få ifrågasätter gruppernas rätt att att uttrycka sina åsikter”, trots det solklara sambandet mellan Breiviks åsikter och våldsdåd. DN:s perspektiv är uppifrån – vad kan lagar, poliser och politiker göra?

Artikelserien avslutas den 10 december, samma dag som nazisterna skulle marschera i Gamla Stan i Stockholm. ”Huruvida dagens demonstrationer leder till konfrontation mellan högerextremister och motdemonstranter … kommer att visa sig.” Och mini­ster Ullenhag tillåts uttrycka upprördhet över att nazisterna ­säger att de tystas ned: ”Folk får ­prata om vad de vill”.
Det är så uppenbart att politikerna och reportrarna inte känner sig hotade av nazisterna. Att diskutera hur nazisterna ska stoppas skulle aldrig falla dem in.
Roten till rasism och nazism ligger i regeringens och EU:s egen politik och det system de företräder, kapitalismen.
För alla som vill kämpa mot nazismen behövs istället organisering underifrån och ett tydligt antirasistiskt program.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!