24 000-upproret manar till nya manifestationer

2012-10-18 15:13:50
En ny uppmaning till sjuksköterskestudenter om att samlas för att tillsammans kräva en ingångslön på 24 000 kronor sprids över Sverige.
Den 24 oktober planeras det manifestationer landet runt.

24 000-upproret samlade i våras sjuksköterskestudenter i flera städer över landet. Nu kraftsamlar nätverket igen och den 24 oktober kommer det att återigen demonstreras.
Sedan i våras har nätverkets ­aktiva debatterat för höjda löner och man har uppmanat nyutexaminerade att vägra ta anställningar som ger mindre än 24 000 kronor i månaden i ingångslön.

Cie Rosenqvist, talesperson för          24 000-upproret och som läser till sjuksköterska i Göteborg, berättar för Offensiv att de flesta som är aktiva i upproret själva är yrkesverksamma i vården.
– I Göteborgsregionen är det drygt 100 sjuksköterskor som har tackat nej till jobb på grund av för låg lön. Man har inte stängt avdelningar på SU (Sahlgrenska Universitetssjukhuset), men arbetsbelastningen har ökat markant under sommaren.
– Landstinget förnekar att bristen har med upproret att göra och har inte backat från en ingångslön på 21 100 kronor.
– Vi kommer att försöka nå ut till allmänheten inför demonstrationen. Det här är en fråga som berör alla, och ska vi få fler sjuksköterskor i framtiden behövs det en skälig lön. Offensiv har pratat med Björn Eriksson, sjuksköterskestudent och talesperson för 24 000-upproret i Uppsala.

– Här i Uppsala
har de nyutexa­minerade sjuksköterskorna i hög grad valt att inte söka sig till landstinget, eftersom andra arbetsgivare har svarat mer på våra krav. I en jobbannons från Kriminalvården hade de till och med skrivit ”ingångslön minst 24 000 kronor”. På Akademiska sjukhuset saknas det ungefär 60 ­sjuksköterskor.
Den genomsnittliga lönen för en sjuksköterska är 26 600 kronor i månaden. En högskoleingenjör som har lika lång utbildning tjänar 10 000 kronor mer i månaden. Kampen för högre lön för sjuksköterskor och in­om vården i stort är en jämställdhetsfråga.
Nittio procent av de som jobbar som sjuksköterskor idag är kvinnor.
På exempelvis Skaraborgs ­sjukhus vill ledningen, med sjukhusdirektör Birgitta Molin Mellander i spetsen, sänka andelen sjuksköterskor och ersätta dem med lägre avlönade undersköterskor för att spara pengar. Molin Mellander har själv en fallskärm som garanterar en årslön på 1,8-3 miljoner kronor, beroende på hur gammal hon är när hon slutar.

RS/Offensiv ger sitt fulla stöd till sjuksköterskestudenternas kampanj  för minst 24 000 kronor i ingångslön. Alla fack inom vården bör ge sitt stöd till upproret.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!