300 demonstrerade i Malmö: ”Unga läkare gråter efter nattjouren”

2011-09-21 16:21:12
– Vi har gått från 120 000 vårdplatser 1980 till 25 000 idag. Samtidigt har befolkningen ökat. Motivet sades vara att öka hemsjukvården, men alla kan inte vårdas hemma. Unga läkare gråter efter nattjouren då de tvingats ta hand om 40 patienter på en natt. Skämtsamt talar vi om att vi tillämpar ståprovet på akuten; kan du stå upp kan du också åka hem.
Den förra överläkaren för      akutmottagningen i Malmö, Per Björgell, var hård i sin kritik av sjukhusledningen.
Han pekade på att kommunikationen brister i ett hierarkiskt system.
Björgell sade upp sig i protest mot bristande resurser som hotade patientsäkerheten. Ledningens svar var att man nu ska titta på en LEAN-modell, vilket innebär att man genom att göra rätt sak direkt ska kompensera för nedskärningar.

Sten Axelson Fisk
, medlem i RS och aktiv i Socialistiska Läkare, talade om att vårdpersonalen måste ta del i kampen för att rädda vården, och påpekade också:
– I hälso- och sjukvårdslagen står det att vården i Sverige ska vara lika för alla. När närmare en halv miljon har privata sjukförsäkringar, är det uppenbart att den lagen inte följs.
Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!