4 000 för klimatet i Stockholm

2015-11-30 15:01:46
Den 29 november samlades hela världen till demonstrationer för att rädda klimatet. I Stockholm slöt 4 000 upp i klimatmarschen.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) var en självklar del av klimatdemonstrationen. Vi har kampanjat under hösten för att få så många som möjligt medvetna om klimathotet och nödvändigheten av att kämpa för att rädda klimatet från storföretagens förödande miljöförstöring.

 

Samlingen för dagen var på Norra Latins skolgård i centrala Stockholm, där tal hölls och musik spelades under två timmar innan marschen. Många visade intresse för RS kampanjtält på plats, där antikapitalistiskt och socialistiskt material såldes, såväl Offensiv som Naomi Kleins bok This Changes Everything med mera.

Många höll med om vårt socialistiska program för att rädda klimatet och att kampen måste föras mot det rådande systemet – kapitalismen.

Tal hölls av bland annat Annika Jacobson (chef för Greenpeace Sverige), Svante Axelsson (generalsekreterare Naturskyddsföreningen), Eva Brunne (biskop Svenska kyrkan), Johan Lindholm (ordförande Byggnadsarbetareförbundet), Carmen Blanco Valer (Latinamerikagrupperna) och Alva Snis Sigtryggsson (Fältbiologerna).

Flera av de som talade kritiserade den så kallade gröna kapitalismen och riktade kritik mot regeringen om att den gör för lite i klimatfrågan.

Alva Snis Sigtryggsson riktade också hård kritik mot gruvbolagens miljöförstörande exploatering av Norrlands natur, vilket har tvingat samer att lämna sina landområden och rivit upp stora sår i naturen.

 

RS stod som arrangör för det antikapitalistiska blocket under marschen, vars frontbanderoll hade samma text som titeln på Naomi Kleins bok.

Även banderoller om att en grön omställning kräver en socialistisk värld, mot Förbifart Stockholm och att det för att rädda klimatet krävs att kapitalismen skrotas fanns att hitta i blocket. Talkörer som ”Internationell solidaritet – Vi har bara en planet!” och ”Keep the oil in the soil!” skanderades.

 

Nu är klimattoppmötet i Paris (COP21) i full gång, men världens makthavare har varken vilja eller förmåga att vända skutan åt rätt håll. Kapitalismens vinstjakt står i direkt motsättning till människornas, djurens och naturens behov.

För att hindra fortsatt rovdrift av naturen och ändlös miljöförstöring för vinster till de redan rika krävs en enad massrörelse som ställer krav på en socialistisk grön omvandling av produktion, transport och energisektorn samt att ta över de viktigaste ekonomiska instituten, som banker och storföretag, under demokratisk kontroll och styre för att möjliggöra att resurser går till att täcka behoven.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!