4 000 i Stockholm för säkra flyktvägar

2015-09-16 15:56:32

foto: Lina Rigney Thörnblom

Det var smockfullt på Sergels torg när tusentals ville visa sitt stöd till flyktingarna.

Den 12 september ägde demonstrationer rum över hela Europa mot den inhumana flyktingpolitiken. I Stockholm slöt 4 000  upp.

Sergels torg fylldes i solidaritet med flyktingarna den 12 september. En av demonstrationens huvudparoller var för säkra flyktvägar åt de som flyr från krig, förtryck och terror, men även emot den inhumana flyktingpolitiken som etablissemanget i Sverige och resten av EU står för samt dess hyckleri kring frågan. I Stockholm arrangerades demonstrationen av Linje 17.

Erwin från Rojavakommittéerna var en av dem som talade:

– I en tid där marknadsfundamentalism, imperialism och fascism på olika sätt motverkar de solidariska krafter som nu reser sig måste vi möta med fortsatt organisering. Både för dem som är i rörelse och vill komma till ett nytt hem, men även för dem som vill stanna. Jag hoppas att den här demonstrationen kan verka som ett startskott för mer aktivism, att alla upprop om att krossa gränser kan realiseras. 

– Humanitet och medmänsklighet är inga abstrakta värden. De måste fyllas med konkret politik.

För nätverket Asylrörelsen talade Maria Tess Asplund, som riktade kraftig kritik mot den svenska regeringen och dess hyckleri när det kommer till dess flyktingpolitik. Etablissemanget har under lång tid byggt upp Fort Europa och bara en enad kamp underifrån kan rucka på den förda politiken. 

Vidare hölls tal av bland annat Tijan Kandeh RSFL Newcomers, Imran Kossalan från Amara, poeten Ghayath Almadhoun som skrivit diktsamlingen Till Damaskus och Felicia från Ingen Människa är Illegal. Hannas fall, som Rättvisepartiet Socialisterna kampanjar för (se <!** Link Internal IdPublication=1&IdLanguage=18&NrIssue=1168&NrSection=2&NrArticle=11838>artikel<!** EndLink>), presenterades av konferencieren. 

Även Studenter mot Rasism (StMR) fanns på plats med bokbord och protestlistor för rätten till asyl. 48 ungdomar ville bli aktiva i StMR och starta upp kampanjgrupper på sina skolor. Kampen fortsätter nu för rätten till asyl och för att riva EU:s flyktingmurar.

Måndagen den 14 september samlades närmare 4 000 personer på Medborgarplatsen i Stockholm för att bland annat kräva att Sverige höjer sin flyktingkvot. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!