Låt Hanna stanna

2015-09-16 11:59:50

foto: Mattias Bernhardsson


Hanna, i vitsvartrandig tröja, måste få stanna i Sverige.Måndag den 14 september startade elever och lärare i Haninge kampanjen Låt Hanna stanna! Så många som 200 skrev på namninsamlingen bara under lunchen och många har lämnat telefonnummer för att bli aktiva i kampanjen.

Hanna går tredje året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Riksäpplet i Haninge. Migrationsverket har beslutat att hon ska utvisas tillbaka till Etiopien, trots att hon har bott här i fem år och bara har ett år kvar på sin utbildning. Hanna flydde från Etiopien som 16-åring efter att ha torterats och våldtagits i fängelse. Hon har inga anhöriga kvar i Etiopien. Hennes pappa dog i fängelse strax innan hon flydde. Hennes mamma är försvunnen. 

– Hanna är en fantastisk människa. Hon har en stor kämpaglöd, vilket hon visar genom att hon trots utvisningsbesked kämpar för att klara sina studier, vilket hon lyckas väl med! Hon borde få chansen att få leva vidare här i Sverige och få fortsätta sina studier, säger läraren Ingrid Posserud Ek.

Regimens övergrepp och repression mot alla oliktänkande går att läsa om på Hannas egen blogg.
– Det är katastrof att Sverige utvisar människor till Etiopien. Diktaturen låter polis och säkerhetsstyrkor slå till mot alla som kritiserar regimen. Enligt officiella källor finns det 25 000 politiska fångar i landet, men det är mest troligt att det är många, många fler än så, säger Fenthaun Assefa från Etiopiska Flyktingföreningen och Asylrörelsen Stockholm.

Asylrörelsen Stockholm är ett nätverk av organisationer och enskilda asylkämpar, däribland Etiopiska flyktingföreningen, Rättvisepartiet Socialisterna (RS), Studenter mot Rasism med flera. Sedan starten  2011 har nio deportationsförsök stoppats på Arlanda flygplats och 19 uppehållstillstånd vunnits.

 – När Laziz Sharifov, som också var gymnasieelev i Haninge, vann uppehållstillstånd förra året var det tack vare att hans klasskamrater och lärare engagerade sig. Det går att vinna om man organiserar sig. Vi kommer att kämpa för att Hanna ska få stanna kvar i Sverige och vi kommer att ta upp frågan i kommunfullmäktige, säger Lina Rigney Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot för RS i Haninge och en av de drivande i kampanjen för Laziz. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!