460 bort från Ericsson i Borås

2016-12-08 13:56:50
460 anställda får gå från sina jobb när Ericsson lägger ned sin produktion i Borås.

Trots att aktieutdelningarna stadigt har ökat flyttas produktionen till Ungern, eftersom där finns möjligheter till att göra ännu större vinster på arbetskraften. Offensiv träffade arbetaren Mikael när han gick hem för dagen.  

– Framför allt kommer jag att sakna kollegorna. Sammanhållningen är det bästa med Ericsson, säger han.

Han är nöjd med vad facket har förhandlat fram.

– Jag tror det är väldigt få som kommer att stå utan arbete. Arbetsförmedlingen har varit förberedd, eftersom detta har varit på gång så lång tid nu. Folk erbjuds utbildning eller anställning på Speed Group [en stor lokal arbetsgivare som sysslar med bemanning, rekrytering, produktion, utbildning, logistik och lagerhållning].

Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande, i kommunstyrelsen, framhåller i Borås Tidning den 29 november att nedläggningen kommer att drabba lokala underleverantörer.

Detta är typiskt för nedläggningar av stora företag. Även om de anställda får nya jobb eller får möjlighet till utbildning, kan en dominoeffekt göra att arbetare avskedas från arbetsplatser som haft företaget ifråga som huvudsaklig uppdragsgivare.

Storföretag som Ericsson måste ställas under demokratisk kontroll underifrån för att trygga jobben och stoppa nedläggningar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!