Rinkeby demonstrerar mot våldet

2016-12-14 15:17:59
”Ytterligare 2 döda – Järva har fått nog!” löd rubriken för Järva Café-mötet onsdagen den 7 december.

Mötet hölls till bakgrund av att två bröder sköts ihjäl på ett café i Rinkeby fem dagar tidigare vilket gör att sammanlagt 20 personer har skjutits till döds i Järvaområdet på mindre än två år. 

Mötet var till för att diskutera vad som behöver göras för att bryta den våldsamma trenden och dess bakomliggande faktorer samt för att samla kraft inför en demonstration som kommer äga rum i Rinkeby fredagen den 16 december från klockan 11 till 17. Runt 130 personer deltog. 

Efter ett inledande tal av Arne Johansson, ordförande för Norra Järva Stadsdelsråd och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna (RS), hölls en tyst minut för bröderna Faysal och Zakaria och alla andra som mist livet till följd av våldet på Järva. 

Därefter talade Carro Sinisalo, som själv miste sin 15-åriga sår i början av året. ”Vi kan inte bara samlas när någon har blivit skjuten, jag hoppas att alla som är här fortsätter att kämpa emot våldet även nästa vecka och framöver” påpekade Carro. Hon under hela året varit en högljudd motståndare mot våldet och medverkat i media flera gånger.

En bred uppslutning av talare från olika organisationer, initiativ samt vanliga förortsbor talade på mötet, och de flesta var överens om att det nu var dags att gå ihop och kämpa för att bryta den negativa utvecklingen. ”Vi måste vakna till och gå ihop för att kunna förändra”, sa Abdullahi Yusuf, aktiv i bland annat Norra Järva Stadsdelsråd.Flera lyfta även de bakomliggande faktorerna; att förortens ungdomar vägras rätten till en likvärdig skola, trångboddheten, hyreshöjningar och den höga ungdomsarbetslösheten. 

Kampanjen mot D.Carnegies hyreshöjningar och fuskrenoveringar som RS var med och tog initiativet till, och delsegern som vanns här om veckan lyftes som ett exempel på att kamp lönar sig.

Demonstrationen, som går under namnet ”Förorten mot våld”, kan mycket väl bli den största demonstrationen i Järva på länge. 

Dagen efter demonstrationen, den 17 december, kommer det även att hållas ett ungdomsmöte i Husby för att diskutera de här frågorna och hur kampen ska fortsätta. Rättvisepartiet Socialisterna stödjer demonstrationen och kommer medverka. 

Vi verkar för att bygga en rörelse mot våldet och mot de bakomliggande faktorerna. För en likvärdig skola med satsningar på den kommunala skolan som idag är befinner sig i ett katastroftillstånd, för arbeten och lärlingsplatser för unga arbetslösa och för bostäder åt alla, med fungerande underhåll och rimliga hyror. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!