5 000 mot rasistiska Pegida

2015-02-11 10:43:46
Rasistiska Pegida Sveriges försök att etablera en antimuslimsk ”folkrörelse” i Malmö i måndags resulterade i ett totalt fiasko. 5 000 antirasistiska Malmöbor slöt upp och buade ut den hetsdömde galleristen Henrik Rönnquist och hans knappt 30 åhörare på Stortorget.

”Hela Malmö hatar Pegida!”, skanderade antirasisterna. Efter fjolårets nazistiska mordförsök på flera feminister och antirasister samt de ökade attackerna på muslimer och EU-migranter är toleransen för rasisternas hets låg i Malmö, vilket märktes på den breda uppslutningen och det stöd som visats i mobiliseringsarbetet inför demonstrationen.
Rasisterna, som gav upp efter mindre än en timme och som hade förväntat sig minst 200 anhängare, bortförklarade den klena uppslutningen med rädsla för ”militanta vänsterextremister”, men det var tydligt redan innan demonstrationen vilka det var som stod för hoten och våldstendenserna. När S:t Petris kyrka i Malmö utannonserade att de samtidigt som demonstrationen skulle hålla en gudstjänst i solidaritet med muslimer fick anställda ta emot flera hot från Pegidas anhängare.
Därtill har det avslöjats att personer inom Pegidas ledningsgrupp sympatiserar med nazistiska Svenskarnas parti, vars medlemmar låg bakom mordförsöken på antirasister i Malmö  i fjol.
Trots Pegida Sveriges påstådda stöd för yttrandefriheten har flera i ledningen tagit Kamil Ryba, ledaren för det numer utdöda rasistiska Swedish Defence Leauge, i försvar trots att han nyligen dömdes för att ha bombhotat tidningen GT.
– Det är viktigt att visa att Pegida inte representerar vad ”folket” tycker. Det räcker inte att sitta hemma vid Facebook och dela sina åsikter hit och dit, säger Christoffer, en student som demonstrerade mot rasisterna, och fortsätter:
– Jag anser att det är viktigt att informera folk om olika kulturer och seder redan i skolan. Att människor inte bara följer ensidiga medierapporteringar utan varierar sig för att få en bredare syn och därifrån kan bilda sig en egen uppfattning. Men sen såklart integration och organisering, avslutar Christoffer.
Christian Löv, från Sjukvårdsgruppen Skåne som också demonstrerade mot Pegida, sade följande:
– Av erfarenhet vet vi att polisen kan gå till hård attack och man vet aldrig när demonstranter kan skadas. Alla som demonstrerar ska känna sig trygga. Därför finns vi här. Ambulanserna håller sig utanför så länge polisen uppger att det inte är säkert. Polisen saknar sjukvårdsutbildning och kan inte ta hand om de skadade. Vi fungerar som en länk mellan demonstranter och ambulanser.

När rasisternas talare gav upp mindre än en timme efter att de hade börjat blev det tydligt att det antirasistiska motståndet kommer att försvåra Pegidas chanser att etablera sig i Sverige. Men kvar står fortfarande problemen med den organiserade rasismen och den politik som understödjer den.
De borgerliga partierna letar ihärdigt möjligheter att vinna tillbaka väljare som de har tappat till Sverigedemokraterna och de rasistiska utspelen blir allt fler. Samtidigt fortsätter den ”rödgröna” regeringen att spela efter den högerpolitiska pipa som öppnar upp för ökade orättvisor, fortsatt hög arbetslöshet, nedskärningar inom vård och omsorg, privatiseringar och storföretagens miljardvinster på arbetares, studenters och pensionärers bekostnad med mera.
Under demonstrationen var det också tydligt att det fanns ett utbrett gehör för just behovet av att koppla antirasismen med kampen mot högerpolitiken. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!