
Ett av problemen som facket Seko pekat på är personalbristen. För två veckor sedan fattades det 24 förare under nattrafiken fredag till lördag, vilket gjorde att bara en av tre ledningsbilar som ska vara till hands vid en olycka kunde köra. Även avsaknaden av spärrvakter ger upphov till köer. Störst brist är det på trafikledare som har en central funktion i att kommunicera med alla förare.
MTR är ett Hongkongbaserat företag som tog över efter Veolia. MTR kör delar av Londons tunnelbana, vilken nyligen har skakats av solida strejker från transportarbetarfacket RMT i protest mot stora personalnedskärningar som även där hotar säkerheten. I Stockholm förnekar MTR i media att det råder förarbrist, samtidigt som man beordrar mycket övertid och delade turer.
”Vi är uppgivna och förbannade. Det känns som om vi talar för döva öron”, säger Carolin Evander, facklig företrädare på röda linjen i ett uttalande på nätet.
– Det är verkligen förarbrist, säger en förare som Offensiv har pratat med på perrongen i Farsta Strand.
– De har förlängt arbetstiden och ändå räcker vi inte till. Om delade turer vet jag inget, för det smusslas. Vi får ett papper dagen innan på vad som gäller. Jag har jobbat i tunnelbanan i 24 år och det här är det värsta jag har varit med om. Det är riktig skit.
I just Farsta Strand är det mediauppbåd denna dag. Ett nytt fel på vagnarna av C20-modellen har, ovanpå alla tidigare fel, uppdagats. Tågen är svåra att bromsa, de glider fram över stoppsignalen. I Farsta Strand förekommer det särskilt ofta och det var bara femtio meter ifrån en kollision mellan två tåg nyligen.
– Det är extra mycket här på grund av nedförsbacken, men det händer även på andra ställen och det är ett problem sedan länge, särskilt i vintras.
Sekoklubbarna som organiserar förare och stationspersonal gick ut i media under 60-årsfirandet av tunnelbanan som en motvikt till jippot.
Massjukskrivningsaktioner har diskuterats, men ännu inte genomförts.
Elin Gauffin