50 meter ifrån kollision

2010-10-07 18:01:50
När SL och dåvarande tunnelbaneföretaget sparkade den fackliga företrädaren Per Johansson för fem år sedan försökte man tysta de som värnar om säkerheten i tunnelbanan – tågförarna. Nu se­glar säkerhetsriskerna upp i­gen under MTR:s ansvar, men återigen svarar företaget genom att pressa ner personalen.

Ett av problemen som facket Seko pekat på är personalbristen. För två veckor sedan fattades det 24 förare under nattrafiken fredag till lördag, vilket gjorde att bara en av tre ledningsbilar som ska vara till hands vid en olycka kunde köra. Även avsaknaden av spärrvakter ger upphov till kö­er. Störst brist är det på trafikledare som har en central funktion i att kommunicera med alla förare.

MTR är ett Hongkongbaserat företag som tog över efter Veolia. MTR kör delar av Londons tunnelbana, vilken nyligen har skakats av solida strejker från transportarbetarfacket RMT i protest mot stora personalnedskärningar som även där hotar säkerheten. I Stockholm förnekar MTR i me­dia att det råder förarbrist, samtidigt som man beordrar mycket övertid och delade turer.

”Vi är uppgivna och förbannade. Det känns som om vi talar för döva öron”, säger Carolin Evander, facklig företrädare på röda linjen i ett uttalande på nätet.
– Det är verkligen förarbrist, säger en förare som Offensiv har pratat med på perrongen i Farsta Strand.
– De har förlängt arbetstiden och ändå räcker vi inte till. Om delade tu­rer vet jag inget, för det smusslas. Vi får ett papper dagen innan på vad som gäller. Jag har jobbat i tunnelbanan i 24 år och det här är det värsta jag har varit med om. Det är riktig skit.

I just Farsta Strand är det mediauppbåd denna dag. Ett nytt fel på vagnarna av C20-modellen har, ovan­på alla tidigare fel, uppdagats. Tågen är svåra att bromsa, de glider fram öv­er stoppsignalen. I Farsta Strand före­kommer det särskilt ofta och det var bara femtio meter ifrån en kollision mellan två tåg nyligen.
– Det är extra mycket här på grund av nedförsbacken, men det händer även på andra ställen och det är ett problem sedan länge, särskilt i vintras.
Sekoklubbarna som organiserar förare och stationspersonal gick ut i media under 60-årsfirandet av tunnel­banan som en motvikt till jippot.
Massjukskrivningsaktioner har di­skuterats, men ännu inte genomförts.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!