500 antirasister blockerade SDL i Göteborg

2013-07-15 10:34:25
Under söndagen samlades 500 antirasister på Avenyn för att demonstrera mot rasistiska Swedish Defence League. Det är en liten isolerad internetbaserad grupp rasister kopplade till det Engelska English Defence League som inte lyckades samla mer än tolv rasister från Norge, Polen och Sverige.

Kampen mot rasism och fascism är ständigt aktuell. För tre dagar sedan misshandlades en taxichaufför i Göteborg av en rasist. För en vecka sedan attackerade nazister journalister och vänsterungdomar med knivar och yxor. Demonstrationen samlades redan kl 11.00 och trots det var uppslutningen bra. Konferencier var Minela Mahmutovic från Socialistiska Studenter och Åsa Ohrsa från Göteborg mot rasism.

Första talare var Daniel Riazats från Vänsterpartiet som kraftfullt fördömde SDL och pekade på hur de kan vinna gehör på grund av högerpolitiken och kapitalismen. Han uppmanade till protester mot Sverigedemokraterna och regeringen.

Ramin Abbasian från Asylrörelsen konstaterade att
– Asylrörelsen kämpar mot all form av rasism, idag mot dessa huliganer i SDL, men de är bara ett symptom på det rasistiska samhällssystem vi har idag.
– Som asylsökande och flykting måste vi delta i den antirasistiska kampen, rasisternas våld drabbar oss. Men jag som flykting hotas idag också av statens rasism då jag riskerar utvisning till den islamiska diktaturen i Iran, konstaterade Ramin.

Kristofer Lundberg, Rättvisepartiet Socialisterna, avbröts gång på gång av applåder under sitt tal.
– Varför växer stödet för Sverigedemokraterna och vilka bakomvarande orsaker finns för att nya fascistiska grupper kan växa fram? Orsaken är den allt brutalare högerpolitiken, ökade klassklyftor, nyfattigdom, nedskärningar och privatiseringar.
– När ilskan över ens levnadssituation växer och man inte ser någon lösning är det lättare att skylla på grannen än på regering och samhällssystem.

– Men jag har mer gemensamt med min somaliske granne, än vad jag har med Fredrik Reinfeldt, konstaterade Kristofer.

Dagens demonstration organiserades av en rad vänsterorganisationer, däribland Rättvisepartiet Socialisterna, Vänsterpartiet, Kommunistiska Partiet och Socialistiska Partiet. RS uppmanar Göteborgs vänster att enas i ett långsiktigt antifascistiskt arbete och i ett nytt enhetsfrontsnätverk.

Vad vi behöver är enighet i arbetarrörelsen mot rasism och fascism, för fackliga och demokratiska rättigheter åt alla.
En politik för arbete och bostad åt alla och upprustad välfärd.

RS Göteborg


Slutpixlat skriver om Kent Ekeroths (sd) koppling tills SDL.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!