500 i protest mot utförsäljningarna

2012-04-28 00:11:05


“Låt bli vårt hem, borgarslem” har Lo, 4 år, skrivit på sitt plakat.

Måndagen den 23 april demonstrerade 500 personer med Hyresgästföreningen i Stockholm mot utförsäljningarna av de kommunala hyreshusen och ombildningsförsöken i Stockholm.

Majoriteten i Stockholms stadshus har planerat att sälja ut 2 800 lägenheter i förorterna Blackeberg, Bromsten, Hässelby, Ulvsunda och Hagsätra från de kommunala bostadsbolagen Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder, till vinstdrivande bostadsföretag.
Detta trots den proteststorm som kom efter utförsäljningarna av Svenska Bostäders lägenheter i Kärrtorp och Bredäng i höstas. Sedan år 2000 har politikerna sålt ut 40 000 kommunala bostäder enbart i Stockholms stad.
Terje Gunnarsson, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm, tog i sitt tal mot utförsäljningarna upp de försämringar som det har inneburit i Kärrtorp och Bredäng med det nya Primula AB, men också att besluten har tagits utan någon som helst dialog med de boende.
Efter Terje och tal av oppositionspolitiker grillades Joakim Larsson (M) av boende i Hagsätra, Blackeberg och Ulvsunda, som bad honom förklara varför han genomför dessa försämring­ar.

Larssons enda argument var att oppositionen bara vill låna pengar, i stället för att finansiera genom utförsäljningar. Han menade även att det bara är i ­Stockholm stad som S och MP ser det som  dåligt att ombilda och sälja ut medan de i Botkyrka och andra närliggande S-styrda kommuner för en ansvarstagande politik.
Joakim Larsson överöstes med argument om varför det borde vara givet att människor ska kunna känna sig ­nöjda med sina hyresvärdar och frågor om varför ”valfriheten” inte gäller de människor som vill bo i en hyresrätt.

Oppositionen visade än en gång tafatthet och uppmuntrade bara i sina tal demonstranterna att lägga sin röst på deras parti (d v s S, V och MP) i nästa val. Det som har visat sig under protesterna mot lyxrenoveringarna av Svenska Bostäders lägenheter i Husby och mot ombildningarna i Bagarmossen, Kärrtorp och Dalen är att det som krävs är en organiserad kamp av hyresgästerna.
Ruben Derkert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!