500 i Stockholm mot LSS-nedskärningar

2016-12-08 14:11:09

foto: Leo Nobel
Simon och Sandra är oroliga över vad nedskärningarna kan innebära.

Över 500 personer protesterade i Stockholm mot regeringens planerade nedskärningar inom den personliga assistansen den 3 december. Protester genomfördes även på andra håll runtom i landet.

Demonstrationen ägde rum på Norra Bantorget i Stockholm och var en del av en landsomfattande protest som gick under namnet  ”Assistans är frihet! Rädda LSS!” (något som även skanderades ut som ett slagord på demonstrationen).

Samtliga talare riktade hård kritik mot regeringens nedskärningar samt den lögnaktiga retoriken om att ”komma åt fusket” som regeringen använder för att rättfärdiga nedskärningarna. 

– Vi i Sverige 2016 har råd med ett jämlikt samhälle, konstaterade Jonas Franksson från föreningen STIL. 

Flera talare pekade även på de förödande konsekvenser som indragen assistansersättning kan få för personer med funktionsnedsättningar, om hur möjlighet till arbete, utbildning och till och med överlevnad försvinner för den som förlorar sin personliga assistans. 

– Mänskliga rättigheter är inget man bara kan satsa på när det finns lite pengar över, sade Maria Johansson som talade för Lika Unika, en organisation som verkar för just mänskliga rättigheter för funktionsnedsatta.

Offensiv talade med Sandra och Simon, två av demonstranterna.

– Vi är här idag för att försvara LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Är ni rädda för att drabbas av nedskärningarna eller har ni redan gjort det?

– Absolut, sa Sandra.

– Jag har redan blivit drabbad, uppgav Simon.

Varför tror ni att regeringen gör så här?

– För att spara pengar antar jag, men man kan väl tycka att de kan hitta någon annan som de kan ta de pengarna ifrån. Som bankcheferna, sa Sandra. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!