500 kronor för att åka ambulans i Norrbotten

2015-03-11 17:31:41
Norrbottens läns landsting inför nu avgift för att få åka ambulans samtidigt som patientavgifterna höjs. Som vanligt är det de fattigaste och sjukaste som får betala vårdkrisen, en landstingspolitik som slår neråt.

Införandet av ambulansavgifter har fått hård kritik bland allmänheten och i media där den uttalade rädslan är att fattigare personer kan komma att avstå. 

Kostnaden för själva ambulansfärden blir 200 kronor, men på det tillkommer den vanliga patientavgiften för att träffa en läkare på 300 kronor. Samtidigt höjs alla patientavgifter till ett minimum på 200 kronor, bland annat höjs avgiften för besök hos sjukgymnast med 60 procent.

Det är inte bara patienter som är sjuka utan även avgifterna som dessutom är regressiva, vilket innebär att låginkomsttagare betalar en större del av sin inkomst i avgift än vad en höginkomsttagare gör. Samma avgift för alla är inte rättvisa, det är ett straff utifrån vilken klass du tillhör. 

Chefer och politiker påpekar att högkostnadsskyddet på 1 100 kronor ska gälla även ambulanserna. Men idag fungerar inte högkostnadsskyddet automatiskt. Folk vet inte om eller när deras utgifter täcks av högkostnadsskyddet.

Som en följd av högerpolitikens härjningar är det nu nio regioner i landet som infört ambulansavgifter på mellan 150 och 500 kronor. 

Rapporterna haglar om vad som händer i vårdkrisens spår, med personal som går på knäna, överbelagda sjukhus och nedlagda vårdplatser på grund av personalbrist. 

Allt detta sker i ett land som ligger i bottenskiktet bland de rika länderna i OECD när det handlar om antalet vårdplatser i förhållande till befolkningsmängden. Frågan är om politikerna har tänkt spara in pengar genom att flytta överbeläggningarna till bårhuset? ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!