600 jobb bort på Sahlgrenska

2008-11-19 21:42:56
Politikerna har lagt ett sparkrav på 280 miljoner kronor på Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU). SU:s ledning har lagt fram ett förslag som bland annat innebär att cirka 600 jobb försvinner.

Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus förlorar drygt 100 tjänster, Östra sjukhuset cirka 150, Möln- dal drygt 100 och Sahlgrenska totalt cirka 230 tjänster.
Utöver detta kommer minst 40 vårdplatser för äldre patienter att försvinna, psykakuten i Mölndal att stän­gas och Skogslyckans behandlings- hem (som vårdar människor med missbruks- och psykiska problem) att läggas ned.
– Vi kommer inte att säga upp nå­gon fast anställd personal. Anpassningen av antalet tjänster görs genom att vi minskar antalet vikarier, säger sjukhuschefen Jan Eriksson till Göteborgs-Posten den 12 november.
Göteborgs läkarförening är det fack som skarpast har fördömt ledningens förslag, och som ser igenom sjukhuschefens tomma argument.

– Patienter och personal kommer att drabbas hårt. Vi har allt fler äldre som behöver sjukhusvård och de anställda får en sämre arbetsmiljö när de blir färre. Mer arbete på ­kvällar och helger kan bli ett resultat, vilket ökar trycket på de anställda. Det här kan gå ut över vårdkvaliteten, säger Christina Berntsson, som är ordförande i läkarföreningen.
I Dagens Medicin den 5 november står även att läsa om tidigare bråk mellan läkarfacket och SU:s ledning. I slutet av oktober sades samverkansavtalet på SU upp.
Två av anledningarna är, enligt Berntsson, att sjukhusledningen gjort till rutin att genomföra beslut snabbt och utan samverkan samt de besparingar som har genomförts och som ska genomföras.
Detta bekräftas av SKTF, som också kritiserar ledningens förslag.
Den ljummaste kritiken kommer från Kommunal, som nästan helt och hållet sväljer politikernas och ledning­ens perspektiv på saken:
– SU har fått en budget, som poli-tikerna har bestämt, och utifrån det får vi anpassa vår verksamhet, säger Lotta Björk, som är Kommunals huvudskyddsombud och ledamot i sjukhussamverkansgruppen.
När denna artikel skrivs har Vårdförbundet ännu inte yttrat sig om jobbslakten.
Frågan är dock hur länge denna tystnad kommer att kunna vara.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!