”300 ska gå idag”

2008-11-19 20:57:09
Murat Solmaz var en av de sparkade volvoarbetare som deltog i demonstrationen för att försvara jobben i bilindu­strin. För en vecka sedan fick han sparken från Volvo personvagnar.

– Jag arbetade först på Adecco som inhyrd personal från april 2007, men fick sedan jobb direkt hos Volvo i oktober samma år, berättar Murat för Offensiv.
Han beskriver ett ständigt ökande tempo. Minsta lilla svettdroppe skulle pressas ur arbetarna för att effektivisera.
– Det sker en ständigt pågående rationaliseringsprocess. De vill maxi-mera vinsten, på slutet struntade de till och med i kvaliteten.
– Vi blev färre och färre på bandet. På en bana där vi stod tre, blev vi två och man hade ingen chans att gå på toa, vi var maskiner.

I måndags jobbade Murat morgonpass.
– Klockan 08.00, 20 minuter in-nan rasten, kom de ned och sa att vi skulle ha möte. 300 ska gå idag, berättade de för oss. Sedan kallades vi in en och en, jag var först ut, berättar han.
– De hade lagt fram papper på bordet, allt var klart för att skrivas un­der. ”Du vet vad det handlar om, skriv här”, var allt de sa.
Mötet var väldigt kort och opersonligt, berättar Murat.
– För företaget är man inget värd om de inte kan pressa ut vinst. ”Du kan tömma ditt skåp, lämna in dina kläder och kort och lämna området”, sa de åt mig.
Sedan fick han träffa facket, de var inte med när pappren undertecknades.
– De hade inget att säga. ”Vi är här för att trösta”, förklarade de. Från fackets sida har det inte varit någon vägledning, de har bara rapat upp samma sak som företaget.

– Vi skulle kunna finnas kvar som avlastning, för att minska stressen, men de vill hellre att vi går hemma till i januari och får betalt (d v s till at varseltiden går ut).
På så sätt har de garderat sig från rebeller.
– Har man ändå förlorat jobbet har mindre att förlora, och de vill inte ha de som vågar protestera, menar Murat.

I övrigt berättar han att det är mycket spekulationer på golvet.
Stämningen är tryckt och många är oroliga. Murat menar att man istället för att avskeda folk borde satsa på att sänka arbetstiden till sex timmar, dela på jobben helt enkelt.
På så sätt skulle många jobb räddas, men inte alla. Vad som behövs står klart för honom.
– Staten borde ta över företaget, avslutar Murat.
Ammar Khorshed
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!