70 år efter Al-Nakba – kampen fortsätter

2018-05-09 15:10:39


Repressionen mot och förtrycket av palestinierna ökar. Men den 15 maj väntas miljontals demonstrera.

Den 15 maj är det 70 år sedan Al-Nakba, den stora katastrofen, som resulterade i att över 750 000 palestinier tvingades från sina hem av den israeliska armén och över 400 palestinska byar förstördes.

Varje år är det protester på flera håll runt om i världen och i år, efter den senaste tidens brutala repression mot fredliga demonstrationer, spås massiva demonstrationer i såväl Palestina och Israel som internationellt.
På drygt en månad har över 43 obeväpnade palestinier skjutits ihjäl av israelisk militär och mer än 7 000 har skadats. Det är ett ensidigt krig mot fredliga demonstranter. Demonstrationer har hållits sedan den 30 mars på ”Landets dag” med krav från palestinier på att få återvända till sina hem. Trots den fruktansvärda brutalitet de har mötts av förväntas det på årsdagen av Al-Nakba bli miljontals som demonstrerar.
Krypskyttar, artillerield, drönarattacker, tårgas och pansarfordon har inte kunnat kuva vreden på framför allt Gaza-remsan. Män, kvinnor och barn har tagit sig till gränsen för att med sina liv som insats göra sina krav hörda. Palestinier har flugit drakar över gränsen som har satt eld på mark där israelisk militär patrullerat och som svar på det genomförde staten flyganfall i norra Gaza. 

Kritik från israeler mot regimen tystas samtidigt ner. Kobi Medan, en av de främsta radiopratarna på den israeliska Army Radio, skrev den 2 april på sin Facebooksida att han skäms över att vara israel. Som svar lades hans program ner.
Den amerikansk-israeliska skådespelerskan Natalie Portman uppgav i april att hon inte kommer att delta på en gala i Israel där hon skulle få pris på grund av att premiärministern Netanyahu skulle hålla tal där.
Natalie Portman har fått stöd från olika håll och David Rothkopf, professor inom internationella relationer, stödjer hennes ställningstagande och menar att det sker ett skifte i de tidigare enhetliga israeliska grupper som staten förut har kunnat lita på. Till Portmans ställningstagande bör det läggas till att hon tidigare varit forskningsassistent i arbetet ”A case for Israel”.
På måndagen den 14 maj kommer dessutom den nya amerikanska ambassaden att invigas i Jerusalem, något som har skapat stor ilska och frustration. Hur än Israel gör kommer Al-Nakba att bli stort.  

Den senaste tidens protester har kommit underifrån, och demonstranter har besvarat Israels anklagelse om att Hamas ligger bakom genom att visa upp vilka de är. Protesterna har dominerats av arbetare.
Förutsättningarna för en ny massrörelse mot ockupationen och sionismen är idag bättre än på länge. Förra året var det flera protester, inte minst hungerstrejken av politiska fångar.
Det som behövs idag är organisering och arbetarkamp. Strejker med både judiska och arabiska arbetare skulle kunna lamslå regimen och få makten att skaka. Men för att detta ska vara möjligt behövs ett socialistiskt program som pekar på behoven och trycker på nödvändigheten av en enad arbetarkamp som kan vinna massorna, något som Tnua’t Maavak Sozialisti/Harakat Nidal Eshtarahr (Socialistiska kamprörelsen, CWI Israel-Palestina) kämpar för.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!