700 jobb bort på Sundsvalls sjukhus

2010-01-14 15:13:19
Med hjälp av ny sjukhuschef och nedskärningskonsulter ökar nu lanstingspolitikerna i Västernorrrland tempot i uppsägningarna och nedskärningarna på Sundsvalls sjuk- hus.
Nu ska 700 personer, en fjärdedel av de anställda, sä­gas upp på sjukhuset redan innan mitten av mars. Till sin hjälp har landstingsledningen nu tagit sjukhuschefen från Örnsköldsvik, Sigbjörn Olofsson, och gett mer makt till konsultfirman Mantec.

I slutet av december sparkade lands­tingsledningen sjukhuschefen Margaretha Rhödén. Avskedandet av Rhö- dén från posten mötte stora protester. Orsaken till att hon avsattes från posten var att de tyckte hon jobbade långsamt samt att hon valt bort samarbetet med de ökända konsulterna i Mantec. Hon valde att själv vara med och planera neddragningarna med o­lika arbetsgrupper. Hon jobbade givetvis för att nå samma nedskärning- ar i kronor och ören och sparka 500 personer.
Avskedandet av henne har mött starka reaktioner från läkare och sjukhusanställda. Reaktionerna efter avskedandet av Rhödén visar på missnöjet och misstron mot landstings- politikerna, men samtidigt är det inte Rhödén ( som har kvar sin läkartjänst) det är synd om, utan de 700 vårdanställda som nu får sparken.
Länssjukhuset i Sundsvall har runt 2 800 anställda. Politikerna har beslutat att kostnaderna ska minska med 235 miljoner kronor. I mitten av mars ska sammanlagt 700 anställda blivit uppsagda. I månadsskiftet november-december förra året sades dryga 120 anställda upp. Den nya organisationen ska vara i drift den 6 april.

Till detta ska nu läggas att ytterligare besparingar är att vänta, då den ekonomiska krisen under det senaste året har lett till minskade skatteinkomster. I veckan kommer landsting­et att diskutera sparkrav på ytterligare 168 miljoner kronor för länet. I mitten av februari kommer dessa sparkrav upp på landstingsfullmäktige.
Landstinget i Västernorrland styrs av sossar och vänsterpartister. Styrets kärna är Ewa Söderberg (S), vice ordförande Benny Eriksson (S) och Susanne Sundsqist (S).
Oppositionspartierna i landstinget har inget att komma med och har ing­en ambition att rädda några jobb.
Beslutet om att spara 235 miljoner kronor på Sundsvall sjukhus togs av ett enigt landstingsfullmäktige och arbetet med att genomföra detta påbör­jades under 2009. I samma veva togs också nedskärningsplaner för sjukhusen i Örnsköldsvik och Sollefteå.
Örnsköldsvik var först ut med att genomföra nedskärningarna.
Sigbjörn Olofsson, som då var sjukhuschef i Örnsköldsvik och konsultfirman Mantec, gick hårt fram. Kollegor från Örnsköldsvik har berättat att många där nu känner sig slitna på grund av sämre arbetstider och sänkt bemanning och man oroar sig också för patientsäkerheten. Nu ska alltså detta gäng, Olofsson och Mantec, ta itu med Sundsvalls sjukhus.
Nedskärningskonsulterna i Mantec har hittills kostat över 40 miljoner kronor för landstinget. Det finns uppenbarligen inga budgetramar för inhyrandet av konsulter.

Hur ska nedskärningarna stoppas och jobben räddas?
Den 15 februari 2009 möttes Sigbjörn Olsson och Mantec av en rekordstor demonstration i Örnsköldsvik med över 5 000 deltagare.
Lite senare under våren när nedskärningarna drog igång i Sundsvall startade vi en Rädda Vården-kam­panj, som genomförde några mindre protestaktioner. Nya aktioner genom­förs i helgen.

Frågan måste också
diskuteras om det inte är läge att försöka skapa någon form av Rädda Vården-lista i valet till landstingsfullmäktige i höst.
En kampanj mot nedskärningarna kan inte inrikta sig enbart på lands­tingspolitiken och hamna i en diskussion om var det är bäst att spara eller prioritera.
Det behövs kamp – massskampanjer med demonstrationer, strejker o s v – för att utmana och bryta den nedskärningspolitik som förs.
I slutet av 1990-talet införde riksdagen ett utgiftstak för den offentliga sektorn helt utan logik och koppling till verkligheten. Detta måste bort. Att pengar finns trots den historiskt djupa ekonomiska krisen visas av bonusarna hos storbankerna och de sto­ra skattesänkningarna för de rika.
Per Johansson
Sjuksköterska, Sundsvall

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!