8 500 deltidsbrandmän har strejkat i två veckor

2015-06-24 11:27:22
En två veckor lång strejk har fortfarande inte fått arbetsgivare eller medlare tillbaka till förhandlingsbordet. Samtidigt vägrar ”konkurrerande” fackförbundet Kommunal att stödja strejkande Brandmännens riksförbund (BRF) med sympativarsel.

Deltidsbrandmännen är de brandmän som bemannar glesbygdens och mindre orters brandstationer på deltids- och beredskapstjänstgöring. Villkor är att vid larm kunna inställa sig på stationen inom fem minuter.
Förutom att vara tillgänglig kräver jobbet god fysik och en förmåga att hantera hög stress och dramatiska situationer. Brandfacket tar nu strid för att löner och ersättningar som har halkat efter övriga arbetsmarknaden måste komma ikapp.
Omloppstiden för en deltidsbrandman är idag tre år och kommunerna har problem att nyrekrytera då beredskapsersättningen ligger på 22 kronor i timmen. 70 procent av deltidsbrandmännen har svårt att bemanna stationerna, vilket naturligtvis betyder en ökad risk för liv och säkerhet.

Månadsinkomsten är idag cirka 6 500 kronor. BRF kräver 15 procents löneökning under tre år samt en semesterersättning på 12 procent av årsinkomsten. Förhandlingarna med arbetsgivarparten Sveriges kommuner och landsting (SKL) strandade och medlare lade ett slutbud som skulle besvaras den 14 juni. SKL sa ja till medlarna medan BRF avvisade slutbudet och 8 500 av landets 10 000 deltidsbrandmän gick ut i strejk.
– Vi vill bli kompenserade för att komma ikapp, men SKL har rört sig ytterst lite. Slutbudet erbjöd en höjning i linje med övriga arbetsmarknaden, vilket inte räcker för att komma ikapp, sa BRF:s förbundsordförande Peter Bergh till Sundsvalls Tidning när strejken bröt ut den 15 juni.
Motparten, Helene Fritzon (S), ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation sa att BRF:s krav var orealistiska och att ”Deras förväntningar måste ner till rimliga nivåer”.

BRF kan inte, på grund av arbetets ansvarsfulla karaktär, driva strejken till sin spets. Vid larm åker man fortfarande ut. Blockad råder mot allt arbete och övningar utöver ordinarie beredskapsschema. All materialvård är blockerad. Efter en släckning får arbetsgivaren ta ansvar för att slangar rullas ihop och tas tillbaka.
Arbetsgivarsidan verkar hittills ha kunnat hantera strejken och BRF behöver nu sympatiaktioner från den övriga fackföreningsrörelen. Kommunal, som också organiserar deltidsbrandmän och även har medlemmar som är dubbelorganiserade i BRF, ställer sig idag ”neutrala” till konflikten istället för att utlysa sympatiaktioner. Arbetsplikt gäller för Kommunals deltidsbrandmän som nu riskerar att hamna i strejkbrytarsituationer.
Offensiv anser att sakfrågan, BRF:s krav, måste komma i första hand och att solidaritet till strejkande kollegor måste gå före misstänkt konkurrens om medlemmar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!