8 Mars landet runt: ”Kvinnokampen är revolutionär”

2011-03-10 10:55:20


8 mars

Den 8 mars demonstrerade folk i hela Sverige för kvinnors rättigheter. Här är rapporter om demonstrationer i Stockholm, Göteborg, Luleå, Boden och Malmö.

Stockholm 200 personer samlades kl 17.00 på Mariatorget. Det var nätverket Kvinnokamp mot högern som anordnade demonstrationen och många olika talare berättade om situationen för kvinnor i Sverige och världen.
Cetige Mohamadi talade för Kvinnors röst:
– Vi är här idag för att stödja arabiska kvinnors kamp.
– Under de senaste 30 åren har kvinnor i Iran levt förslavade av den kvinnofientliga regimen, och de har kämpat för separationen mellan politik och religion lika länge. 
Sanna Tefke från Rättvise­partiet Socialisterna talade om behovet av kvinnokamp mot högerpolitiken:
– Högerpolitiken har resul­terat i en löneskillnad mellan män och kvinnor på 1 000 kronor. Dessutom har 230 000 fler män än kvinnor jobb.
Manije var talare för ISASK:
– Kapitalistiska regimers regler och lagar stödjer kvinnoförtrycket
Omar rapporterade från Mellanöstern:
-Kvinnor har utgjort grunden i revolutionerna i mellanöstern, de har inte bara varit deltagare i revolutionen, utan även tagit på sig ledningen. 
Frida Jansson, Kommunistiska Partiet, talade om RUT-avdraget.
– Det är helt groteskt att svenska regeringen betalade ut över en miljon till de rikaste i samhället. Rut-avdraget är till för de som har råd att betala. 
Alejandra Pizzaro presenterade Radioverkstaden Moheres con Intesion:
– Det vi vill lyfta fram i den här verksamheten är i huvudsak hur högerregeringen och dess politik drabbar kvinnors rättigheter.
Sara Lindelöf från Elevkampanjen tog upp hotet från rasism och högerextremism. Ett uppskattat inslag var också Sara Franceshi som läste dikter.

Demonstrationen marscherade  efter talen till Slussen och slöt upp i 8-marskommitténs demonstration som gick till Medborgarplatsen. Sammanlagt deltog omkring 1 000 personer i det tåget och under de olika demon­strationerna såg man många un­ga ansikten.

Göteborg Det var kraftfulla talkörer som skanderades ut från de 2 000 deltagarna i årets 8 mars-demonstration i Göteborg. Från Rättvisepartiet Socialisternas del krävdes fasta jobb och att avskaffa pigavdraget. I Angered Centrum kl 16.00 var en gigantisk banderoll med texten ”Kvinnokamp för rättvisa” det ­första människor såg när de klev av spårvagnen.
Det var Rättvisepartiet Socialisterna som hade torgmöte, en församling innan kvällens demonstration för att lyfta kvinnokampen även ute i förorten och för dem som inte har möjlighet att ta sig in till stan.
På Gustav Adolfs torg sam-lades demonstrationen arrangerad av 8 mars-kommittén. Det tog dock inte lång tid innan det var dags att börja gå. Väl framme höll Fatme Megahid, från Ain’t I a Woman/Interfem, ett eldigt tal som fick hjärtat att hop­pa över ett slag:
– Den feministiska kampen är revolutionär!
Sång av Göteborgs feministiska kör och rap av Jaqueline Ignacio var andra inslag som gav kraft och värme framme på Götaplatsen.

Luleå och Boden Bortsett från en barnvagndemonstration av unga föräldrar var Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampanjen de enda organisationer som organiserade manifestationer på Internationella kvinnodagen i Luleå och Boden.
I Boden talade Magdalena Aarresalmo om mäns våld mot kvinnor och om hur det ska bekämpas. Hon gav också personliga exempel på hur utsatta kvinnor kan vara.
Trots att det var lite människor ute på torget mitt på dagen stannade en del och lyssnade.
I Luleå var det fler människor som lyssnade, trots en stark is­ande vind.
– Det var för mer än 100 år sedan som arbetarrörelsens kvinnor beslutade att det måste finnas en särskild dag för att uppmärksamma den speciella kamp som behövs för arbetar­kvinnors rättigheter, sa Carolina Löf, kommunfullmäktigeledamot för RS i Luleå, och avslutade med att vända blicken mot Nordafrika:
– Det är dags att följa de kvinnor i övriga Europa och Nordafri-ka som har gått ut och kämpat. Bara genom kamp och protester kan vi försvara våra rättigheter. Till exempel måste fullt stöd ges till Vårdförbundet i årets löneförhandlingar.
Josephine Landström talade om unga tjejers ohälsa:
– Trots att den psykiska hälsan blir bättre bland befolkning­en i stort så försämras den hos unga och speciellt hos unga tjejer. Orsaken till att tjejer mår dåligt finns förstås i hur samhället ser ut.

Malmö och Lund Under parollen ”Lika lön oavsett kön” samlades omkring 500 människor på Gustaf Adolfs torg i Malmö för att demonstrera på Internationella kvinnodagen. Där hölls det tal av olika organisationer med krav på bl a 6 timmars arbetsdag och om hur förhållandena för kvinnor har försämrats under den borgerliga regeringen med ökade löneklyftor mellan könen, osäkra anställningsvillkor, 161 000 kvinnor fattigare i Sverige, etc.
RS Malmö/Lund hade för avsikt att delta under parollen ”Kvinnokamp=klasskamp”, men blev hätskt ombedda att rulla i­hop sin banderoll.
Vi deltog ändå i demonstrationen då vi anser att det viktigaste var att visa vårt stöd till och vår solidaritet med världens kvinnor, en kamp utan partitillhö­righet som berör oss alla.
Demonstrationståget gick ge­nom centrala Malmö mot Möllevångstorget med slagord som ”Vi vill ha barnomsorgen kvar” och ”Riktiga Jobb, högre lön – gemensam kamp för klass och kön”. Där hölls det ytterligare tal.

Malva Tyllström
Anna Löfgren
Lina Westerlund
RS Luleå
Camilo Flores

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!