
Framför banderoller av Marx, Lenin och Trotskij talade Elin Gauffin, RS vice ordförande, och förde Rättvisepartiet Socialisternas kongress tillbaka till den andra Sovjetkongressen:
– Det är idag den 2 november och fem dagar kvar till det som kom att bli inledningen på maktövertagandet.
– 600 sovjeter finns och representerar 23 miljoner väljare, ett fantastiskt exempel på demokrati.
Dessförinnan förklarade Elin Gauffin på vilket sätt vi uppmärksammar revolutionsåret 1917, att vi inte gör det plikttroget utan granskande, respektfullt och stolt.
Detta jubileum har vi följt genom en mängd artiklar och specialnummer i Offensiv, spridda över hela året, eftersom vi verkligen vill dela med oss av lärdomarna till våra läsare.
– Vi döljer inte vårt förflutna. Vi ropar stolt ut vårt arv från ryska revolutionen, sa Elin.
– Detta till skillnad från sossarna, som både har glömt och vill glömma sin historia. Inte heller moderaterna vill minnas sin egen historia, som är fylld av motstånd till demokrati och allmän och lika rösträtt.
Revolutionen i februari startades spontant på Internationella kvinnodagen av strejkande textilarbetarkvinnor med paroller för fred och bröd.
Upproret växte till en generalstrejk och blev startskottet för revolutionen.
På denna historiska tillbakablick visades också en mycket uppskattad dokumentärfilm gjord av RS-medlemmarna Per Johansson och Andy Herbert.
Sverige 1917-18
Detta följdes av mötets tredje del, där Ingrid Eriksson, gruppledare för RS i Umeå kommunfullmäktige, berättade om hur den ryska revolutionen spreds internationellt och om dess betydelse idag.– Det var oktoberrevolutionen 1917 och efterföljande tyska revolutionen 1918 som fick överheten i Sverige att frukta för en revolution även här och gå med på allmän och lika rösträtt, men också på 8 timmars arbetsdag.
Ingrid pekade på att vi har mycket att tacka revolutionen för, trots den stalinistiska urartningen.
– Kapitalistklassen tvingades till eftergifter under en lång period. Men viktigast av allt är att ryska revolutionen visade att ett annat system är möjligt, att kapitalismen inte är någon naturlag, avslutade Ingrid Eriksson.
Johannes Lundberg