
De protesterade mot att bolaget avskedar fast anställda och ersätter med inhyrda från bemanningsföre- tag.
Sedan årsskiftet har 49 av de tidigare 150 fast anställda lagerarbetare hos Systembolagets dotterbolag Lagena i Jordbro fått gå. De sista fick lämna sitt jobb i februari i år.
I maj lades ett nytt varsel som innebär att 33 anställda till ska få gå.
– Som anledning till det första varslet sa företaget att de hade tappat kunder och att de behöver effektivisera företaget. Den här gång- en sa företaget att det handlar om att skapa ”flexibel bemanning”, berättar Jessica Moya, som jobbar på Lagena och som till nyligen satt i Handels förhandlingsdelegation.
– När det förra varslet löpte ut såg vi att de tog in lika många som fått gå som inhyrd personal. Vissa dagar är det 20 till 30 stycken som inhyrs, ibland även fler än antalet som sparkades. Vi har ingen arbetsbrist, säger Jessica vidare.
Kampen stöds av Handelsanställdas förbund, som kräver en ny lag som förbjuder företag som avskedar att anställa inhyrd personal.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Haninge ger fullt stöd till lagerarbetarnas kamp. Striden visar hur svagt anställningsskyddet är. Bolagens avskedsraseri är ett medel för att försvaga facken. Mer än någonsin behövs demokratiska och kämpande fack.
– Att byta ut fast anställda mot inhyrda är ett sätt att undergräva LAS och få ner kollektivavtalen. De inhyrda kan pressas till att prestera mer, annars får de åka hem – de har inga rättighter, säger Mattias Kvickström, som har jobbat på Lagena i nio år och som sitter i förhandlingsdelegationen.
– Vi föreslår att facken i Haninge snarast arrangerar en gemensam marsch för jobben. I måndags krävde jag att kommunfullmäktige ska stödja Lagenaarbetarna, men fick inget stöd, säger Mattias Bernhardsson, en av RS:s ledamöter i Haninge kommunfullmäktige.
I onsdags (den 10 juni) demons-trerade Lagenaarbetarna återigen utanför Systembolagets huvudkontor.
Katja Raetz
Mattias Bernhardsson