Stora varsel i Norrköping

2014-02-19 13:36:54




Norrköping riskerar att tappa 610 jobb när tre industrier på en vecka varslat om nedläggning. Stadens arbetslöshet är redan över 13 procent jämfört med åtta procent i resten av landet.

Det är inte första gången som multinationella bolag lägger ner i i Sverige – det kostar mindre än att lägga ner i andra länder.
– Det finns flera länder inom EU som ställer betydligt hårdare krav på arbetsgivaren när en fabrik ska stänga. I Belgien finns exempelvis lagstiftning som ger anställda ett ersättningspaket vid nedläggningar, säger Aleksandar Zuza, utredare på IF Metall till nt.se.
På en dryg vecka kom tre nedläggningsbesked i Norrköping:

  • Whirlpool lägger ner vilket gör att 323 anställda och 120 inhyrda förlorar jobbet. Produktionen flyttar till Italien.
  • Seco Tools sparkar 92 arbetare och flyttar jobben till bland annat Reynoldsville i USA, men också till Fagersta. Bolaget ägs av svenska Sandvik.
  • 75 jobb försvinner när Vitamex lägger ner och flyttar till England.


De fabriker som läggs ner är inga förlustaffärer. Seko Tools har gjort miljardvinster de senaste åren. Amerikanska Whirlpool likaså.
Men till skillnad från flera andra EU-länder har arbetsgivarna inget ansvar om de lägger ner i Sverige. Det ligger bakom att t ex General Motors, Electrolux och Leaf, som lägger ner Läkerolfabriken i Gävle, valt att stänga fabriker i Sverige.
I t ex Tyskland tar förhandlingarna om en nedläggning betydligt längre tid än i Sverige. Där kan en arbetare få upp till 18 månaders avgångsvederlag medan den längsta uppsägningstiden i Sverige är sex månader. I Spanien fanns tidigare en regel som gav en extra årslön till den som arbetat på företaget i 20 år.
Arbetslösheten i Norrköping i januari var 13,2 procent och ungdomsarbetslösheten var 24,4 procent. Men trots att så många saknar arbete har varken fackföreningarna eller Norrköpings kommun tagit strid för jobben.
IF Metalls ordförande Anders Ferbe har uppmärksammat att nedläggningar i Sverige är billigare för företagen. Men säger sedan, i en intervju i Dagens Arbete, att med ”dyrare nedläggningar riskerar vi att skrämma bort utländska investeringar i Sverige. Det är för tidigt att formulera några krav”.

Både kommunen och IF Metall betonar snarare behovet av omskolning av vidareutbildning av de som sparkas. Finansminister Anders Borg (M), som kommer från Norrköping, har lovat ”statligt stöd” och menar då möjligen lite extra pengar till Arbetsförmedlingen. Under ett besök i Norrköping avvisade han dock bättre villkor för de arbetslösa, som t ex förlängd a-kassa. Kommunalrådet Lars Stjernqvist (S) säger också att det behövs ”mer näringslivsfrämjande insatser, stärka företag och nyföretagande”.
Norrköping kommer också att få känna av neddragningarna inom SJ samtidigt som transport- och servicejobb försvinner runt omkring de industrier som läggs ner. ■

Rättvisepartiet Socialisterna står för:

  • Kamp för facklig vetorätt mot uppsägningar, nedläggningar och omorganisationer.
  • Facken måste ta strid fullt ut för att försvara jobben. Förhindra flytt och nedläggningar genom massprotester, inklusive de anställdas ockupation av arbetsplatsen om så krävs.
  • Ta kamp för förstatligande av nedläggningshotade företag, under de anställdas kontroll och styre.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!