
Etapp två i privatiseringen av Luleås allmännyttiga bostadsbolag Lulebos fastigheter gick igenom den 1 september med försäljningen av ytterligare 1 278 lägenheter. Den nya ägaren tillkännagav samma dag att de ”inte har bofonder” – ett besked som har lämnat många hyresgäster kokandes av ilska. Nu behövs protester.
Lulebos bofonder – ett påslag på hyran som varje månad sparas i en fond som sedan kan användas till renoveringar – innebar att hyresgästerna själva i stor utsträckning kunde bestämma över och planera sin lägenhets underhåll av golv, väggar och tak.
Att bofonderna skulle bli kvar var för många ett viktigt krav när nyheten om utförsäljning kom för knappt ett år sen, något som också utlovats av Lulebos vd Anna-Stina Nordmark Nilsson.
När Lulebo pekade ut 1 600 lägenheter på Örnäset, Hertsön och Porsön som försäljningsobjekt i september 2015 frös bolaget också de berörda bofonderna med löftet att de skulle bli tillgängliga igen så snart försäljningen gått igenom. Men istället tar nu den nya ägaren kontroll över vilket underhåll som ska göras.
Undertecknad bor själv i en av de utsålda lägenheterna. Vi hade bara cirka 15 000 kronor i bofonden, men grannar som länge har sparat och planerat för renoveringar har mist mellan 35 000 och 55 000 kronor.
Till bestörtningen över bofonderna läggs också att lägenheterna tas över av ett annat företag än det som tidigare rapporterats av Lulebo och i media.
Samma dag som försäljningen gick igenom slogs köparföretaget, Nordhalla, ihop med ett annat företag, Heimstaden med huvudkontor i Malmö. I Luleå ska ett tillfälligt kontor ha öppnats med två anställda på plats, som bäst, sex timmar i veckan.
För att se till att bofonderna återställs är det viktigt att vi hyresgäster samlas och agerar gemensamt. Ett stormöte på varje område skulle vara en bra början. Tar vi upp kampen i den här frågan finns det inget som säger att vi inte också kan börja bygget av en rörelse för att utförsäljningarna av allmännyttan rivs upp.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) arbetar för enad kamp för bostad åt alla. Vi arbetar just nu på ett initiativ till en kampanj för bostäder och mot rasistisk splittring med anledning av att en liten grupp rasister försöker utnyttja bostadsbristen till att ställa utsatta grupper mot varandra genom att hävda att flyktingar ska ”få förtur” till Lulebos lägenheter.
Ilskan över bostadsbristen måste riktas åt rätt håll – mot de marknadsfundamentalistiska politiker som slumpar bort vår gemensamma egendom, mot de stora byggbolagen som tjänar drömsummor på att hålla tillbaka byggandet och därmed tillgången på bostadsmarknaden. ■