”Det går ju inte att undvika…”

2016-09-01 14:13:00
Förra helgen greps en hockeyspelare från Björklöven när han var ute med ett gäng lagkamrater på krogen. Åsikterna går isär om vad som ska ha skett, men det han greps för och vad personal på krogen uppger är att spelaren ska ha knuffat ner en kvinna på marken och tagit ett sorts brottargrepp. Han ska även ha tagit henne på brösten. Men inte enligt ansvarig förundersökningsledare.

Nej, denne hävdar istället att det var kvinnans bröst som tafsade på mannen. Ja, alltså att de var så stora att de inte gick att fysiskt undvika. Hoppsan. Förutom att det här är att förlöjliga ett ofredande mot en kvinna visar det även på en ovilja hos polisen att ta händelsen på allvar. Man väljer att lägga ansvaret på kvinnan och hennes stora bröst. Och jag känner nog ändå att det osar lite illa från det där uttalandet, mellan raderna menar jag. 

Tankarna förs till bilden av storbystade ”omoraliska” kvinnor som får skylla sig själva. Och blir inte slutsatsen att bara kvinnor med mindre bröst kan bli ofredade? Mannen som stod anklagad, innan han friades från misstanke vill säga, skyller på en stor mängd alkohol och att han inte minns. Vad skönt att det inte ifrågasätts av polismyndigheten eller att det ligger honom till last i utredningen som skulle ha varit fallet för ett kvinnligt offer.

Det som ger den här storyn en liten extra twist är att det rör sig om samma poliskår som i mars i år satt på en presskonferens och bad kvinnor att hålla sig inne så att de slapp bli utsatta för brott. Den varningen kom efter en våg av överfall ute på kvällarna i Östersund. Även då fick polisen i Östersund och Jämtland massiv kritik. Men det är tydligt att något uppenbarligen är ruttet inom denna poliskår. Det finns uppenbarligen en genomsyrande syn om att ansvaret ska ligga på offret om hon är en kvinna och förövaren är man. Och även om polismannen ansvarig för uttalandet om stora bröst har bett om ursäkt är tanken tänkt och även uttalad.

Det är inte den enda mannen med en unken syn på vem som bär ansvarsbördan i fråga om övergrepp. I lördags skrev Expressens krönikör Johan Hakelius angående anmälningarna om ofredanden på sommarens festivaler: ”Så, alltså, hur många av alla rapporterade övergrepp på festivaler och fester den här säsongen tror ni är övergrepp i någon egentlig mening? Och hur många är pinsamt tonårsfummel, som alla nu vill göra polisärenden av?” Han vill ha det till att tjejer uppmuntras av oansvariga vuxna att anmäla fast det bara rör sig om killar som inte vet vad som är sex.

Jag ställer mig genast frågan vad Johan Hakelius själv har gjort som pubertal tonåring som han ursäktar som fummel?

Samtidigt som vi ser fler tjejer och kvinnor som säger ifrån ser vi fler män med någon sorts plattform som inte vill erkänna att kvinnor faktiskt utsätts för övergrepp och ofredanden i den här omfattningen och som hellre lägger ansvaret på kvinnor och beskyller dem för att överdriva. Vet ni, gubbs – jag önskar också att det inte var sant. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!