Ådalen 31 lever – kampen fortsätter!

2011-05-18 12:24:19
Trots kyla och hällregn var vi drygt tvåhundra som den 14 maj hedrade minnet av Viktor, Sture, Evert, Eira och Erik, de fem arbetare som för 80 år sedan dödades av militär i vad som idag minns som Ådalen 31. Regndroppar mördar inte och lördagens demonstrationståg i Lunde, Internationalen, tal, arbetarteater och Birger Normans dikter värm­de och gav oss som var där ny kampglöd.
Birger Norman-sällskapet arrangerade minnesdagen som inleddes med ett demonstrationståg som vandrade samma slutsträcka som arbetarnas tåg 1931. Med utsikt över viken där det för 80 år sen kom ”en båt lastad med brytare”, talade IF Metalls ordförande Stefan Löfvén och Vänsterpartiets ord- förande Lars Ohly.
Båda hedrade Ådalenarbetarnas minne och kopplade i sina tal till att vi idag ser samma starka krafter, nu som då, som inte drar sig för något för att berika sig på arbetarnas bekostnad.
Lars Ohly varnade i sitt tal för att, samtidigt som vi sä­ger aldrig mer när vi tänker på skotten i Lunde, en majoritet i riksdagen har gjort det möjligt att militär åter får bi­stå polis. Detta ökar risken för nya Ådalen med yrkessoldater som sätts in mot strejker och demonstrationer i ett Sverige där den allmänna värnplikten är avskaffad.

I Lunde Folkets Hus visades Bo Widebergs film Ådalen 31 och där fanns även Birger Normans återutgivna bok med samma namn till försäljning. Själva sålde vi slut på Offensiv på ett bra arrangemang som samlade både gamla och unga.
Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!