Afrosvenskar demonstrerar mot rasism

2011-05-13 13:50:27
Idag är det 365 år sedan som den första svenska slavhandelsexpeditionen till Ghana ägde rum. Passande nog hölls demonstrationer i en rad städer med anledning av den ”slavauktion” som studenter hade den 16 april på Hallands nation i Lund.
Här följer rapporter från de antirasistiska demonstrationerna i Lund och Malmö.

Lund: Idag samlades omkring hundra personer i Lund på Stortorget i demonstration mot rasism och den så kallade ”slavauktionen” som studenter höll på Hallands nation, där en svartsminkad man fördes in med en snara runt halsen för att auktioneras ut.

– Stäng av studenterna på Universitetet som deltog, i väntan på disciplinnämndens beslut, sa en av arrangörerna Lillian Bailey i sitt tal.

Arrangörer för demonstrationen var Jämlikhet för Afrosvenskar i Malmö och Smålands nation.

Malmö: Idag hölls en demonstration organiserad av Afrosvenskarnas riksförbund. Ett hundratal personer samlades på Möllevångstorget i en kraftfull protest mot rasism med plakat och banderoller.

– vi kämpar tillsammans, står upp tillsammans, vi bekämpar rasismen tillsammans, konstaterade en av talarna.

På t-tröjor som bars av demonstranterna stod ”Slaveriet var ett brott mot mänskligheten”, ”Vi står upp mot rasismen”, ”vår historia är inte ett mysterium”.

Afrikanska trummor värvades med tal som kritiserade ”slavauktionen” och den rasistiska mentalitet som accepteras i delar av samhället.

Demonstrationen avslutades med att man spelade upp Kings berömda tal ”I have à dream”.

Det är allt för få som känner till Sveriges del i den mörka historia inom den transatlantiska slavhandeln.
Sverige var ett land som tjänade stora pengar på slavhandeln och var en aktiv del i det folkmord som drevs på och resulterade i att mer än 25 miljoner afrikaner skeppades från sina hem för att bli slavar och dö i främmande länder.
Än idag är rasismen en etablerad del i den svenska kapitalismen. Svenska storföretag exploaterar människor i tredje världen, svenska soldater deltar i krig och ockupation, invandrare och flyktingar diskrimineras på bostads och arbetsmarknaden och gömda flyktingar arbetar än idag under slavliknande förhållanden.
Den antirasistiska kampen är högst aktuell idag.

RS Malmö/Lund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!