Akut behov av kamp

2012-05-13 00:50:56
Den 3 maj samlades stadsdelsnämnden (SDN) Östra Göteborg för att bland annat fatta beslut om den ekonomiska situationen i stadsdelen. Det var uppenbart från början att den öppna frågestunden var tänkt att hållas så kort som möjligt.

Ett antal representanter från försörjningsstödenheten fanns på plats för att uppmärksamma den skrivelse som personal via fackligt förtroendevalda har lämnat över till politikerna i nämnden. Men på frågan om konsekvensbeskrivningen lästs, blev det pinsamt tyst på mötet.
– Som boende i Kortedala un­drar jag hur politikerna tänkt när man ska lansera nedskärningar på 40 miljoner kronor, sa Stefan Berg, Rättvisepartiet Socialisterna och fortsatte:
– Sett per invånare är nedskärningarna i Öster fem gånger så stora som i Majorna-Linné. Skulle man lägga samma belopp på hela Göteborg, skulle det röra sig om en miljard kronor. Samma summa som man beräknar att göra i vinst. Har ni någon plan för hur de barn som behöver skolcoacher eller de missbrukarfamiljer som behöver social­hjälp ska klara sig?, frågade han nämnden.
– Vårt uppdrag är att hålla budgeten. Det är svårt att svara på detaljer, sa Max Reijer (MP).

Marie Berntsson (KD) ville skjuta över ansvaret på kommunen:
– Bostadsbristen ger nämnden ett underskott på några miljoner per år, miljoner som vi ­hadekunnat använda till annat, menade hon utan att kunna peka på att man ställt verkliga krav på fler billiga hyresrätter.

När sedan tjänstemännen från förvaltningen började avge sina rapporter bekräftades dock hotet om nedskärningar – snabbt klubbade man igenom förvaltningens uppföljningsrapport som innehöll röda siffror för Individ- och familjeomsorgen. Få kritiska frågor ställdes från nämnden och då uteslutande från Vänsterpartiet. Bland annat undrade man över problemet med avsaknaden av erfarna gruppledare. Något som personalen själva har varnat för. Wallin kunde bara konstatera att man ännu inte är i hamn och fortfarande diskuterar med de fackliga organisationerna.
Trots detta röstade en enhällig nämnd för att godkänna rapporten. Därmed beslutades det också att ignorera rösterna från personalen om konsekvenserna av ett enormt sparkrav, som rimligtvis inte ens den mest ­fanatiska budgetfundamentalist kan tro är möjlig att genomföra utan stora konsekvenser.

Nu är det dags att börja organisera motstånd även i Östra Göteborg. Boende i Kortedala och Bergsjön måste gå samman för att försvara den offentliga sektor som vänder sig till några av de mest utsatta grupperna i samhället.
RS Kortedala-Göteborg
Läs också Stefan Bergs debattartikel om nedskärningarna i Göteborg på:
rsgoteborg.wordpress.com.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!