Är det nå’t att jubla över?

2012-05-10 12:24:28
I förra veckan beslutade regeringen att en ny Migrationsdomstol ska öppnas i Luleå.

– Till skillnad från övriga partier applåderar vi inte en domstol som på regeringens uppdrag systematiskt och kollektivt utvisar människor till tortyr, krig o s v. Självklart är det bra att asylsökande här uppe får närmare till domstolen och vi asylaktivister har lättare att påverka, men grundproblemet är att regeringen för en rasistisk och omänsklig flyktingpolitik som helt strider mot asylrätten, säger Raymond Ohlson, medlem i Rättviseparti­et Socialisterna (RS) och aktiv i Asylrörelsen i Norrbotten.

Sedan ett år har det varit klart att en ny fjärde Migrationsdomstol ska inrättas. De tre som finns idag (i Stockholm, Göteborg och Malmö) har stor arbetsbörda och för asylsökande i Norrland blir det mycket långa resor. Umeå och Luleå har varit aktuella eta­bleringsorter och nu har regeringen beslutat sig för Luleå, eftersom fler asylsökande bor i närheten. När nyheten om beslutet kom under kommunfullmäktige i Luleå applåderade alla entusiastiskt utom RS företrädare.
– Jag kan inte applådera en verksamhet som utvisar till krig och förtryck i Iran, Etiopien, Kongo o s v. Jag tänker applådera när vi har en regering och Migra­tionsdomstolar som accepterar rätten till asyl, sa Jonas Brännberg från talarstolen, något som också citerades i lokaltidningarna.
Den nya domstolen är planerad att öppna hösten 2013.

RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!