Äldre tvingas betala dyra tilläggstjänster för ”vård”

2012-08-25 00:15:56
När jag kommer hem till Clara har hon redan klätt på sig, skött morgonhygienen, ätit frukost, diskat och bäddat sängen utan min hjälp. Jag ”behöver bara tömma toastolen och dra” säger chefen. Men istället ber Clara mig att sätta mig ner och prata en stund nu när jag ”har fått tid över” eftersom hon gjort allt själv. Men jag kan inte. För när tjänsten är utförd så är mitt jobb gjort och jag har nästa kund att springa till. Clara har inte råd att få riktigt bra vård.

I mitt schema står det också att en pensionär har rätt till promenad samtidigt som jag ska vara på andra sidan stan och servera lunch. Hur går det ihop? Jag frågar min samordnare – försiktigt – eftersom jag är timvikarie och inte vågar mig på att protestera mot det omöjliga schemat.
…Hej, ursäkta men det står här att Elsa ska ut på promenad varje tisdag vid lunch och idag är det tisdag, men jag kommer inte hinna det. Hur gör jag?
Min chef bara tittar på mig och skakar på huvudet.
–  Nej det går ju inte, det hinner du inte med ser du väl på schemat?
– Vad ska jag säga då? Ska jag säga att det inte går idag?
–  Nej men om du inte hinner så hinner du inte.
Plötsligt är det upp till mig. Blir det mitt fel om hon inte får promenaden? Hur mycket pengar betalar kommunen till företaget för att utföra en tjänst som är omöjlig för mig att utföra? Hur mycket kommer jag behöva stressa med de andra kunderna för att kunna hinna med ännu ett ärende? Eller kommer jag att ha lyckats klona mig själv till klockan 12?
Väl framme hos Elsa berättar jag om min kloningssvårighet. Hon skrattar.
–  Jag har inte varit utomhus sen jag kom hem från sjukhuset för mer än sex månader sen! Det blir så jäktigt för er så jag tror jag hoppar det lilla vän!

Jag jobbar med privat hemtjänst. Ett företag som är öppet med mottot ”du får vad du betalar för” genom tilläggstjänster. Klassklyftorna blir synliga, och de är enorma!
Mariam till exempel har en person hos sig från 8 till 16:30. Hon betalar dyra pengar till det privata hemtjänstföretaget i form av tilläggstjänster för att kunna få bra ”vård”. Hon behöver samma sorts vård som de flesta. Först blev jag provocerad av detta. Men egentligen borde alla ha rätten att ha det bra på äldre dar. Problemet är väl att inte alla har råd.
Vid årsskiftet har jag hört att Moderaterna har fixat så att företag som det jag jobbar för inte ska kunna få pengar för en tjänst de inte utför.  Om därför någon har en timmes promenad i veckan som hon inte får,  ska vi inte få pröjs för det.
Kanske låter det som en bra idé för kommunens budget. På bara mitt schema skulle de spara massor. Med kunder som tackar nej till hjälp (p g a stress bland annat) de betalar för och är beviljade att få. Men företaget skulle då behöva gardera sig för dessa eventuella förluster genom att lägga in fler kunder förmodligen. Jag menar att om jag är inbokad på fem promenader, kanske en av dem inte tackar nej?
Med ett sådant schema kan jag lova sämre vård till alla farföräldrar. Men de med tilläggstjänster då? De som kan betala det lilla extra? Kommer inte de att påverkas? Nej, inte ett dugg. De kommer fortsätta ha den bästa hemtjänsten i världen. En som inte stressar, kommer på utsatt tid, går på promenader, gör inköp när så önskas, ofta städar lägenheten och dessutom hinner stanna och kallprata. På toppen av klassklyftan behöver man inte oroa sig för dessa detaljer. Vården för dem blir alltid bra. De har ju råd med det.

En anställd inom den privata hemtjänsten i Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!