Massaker mot strejkande sydafrikanska gruvarbetare

2012-08-22 14:17:49
Den 16 augusti öpnnade polisen eld mot arbetare vid platinagruvan Lonmin i Marikana utanför Rustenburg som gått ut i strejk för en lön att leva på. Minst 36 gruvarbetare dödades.
    Gruvbolagens, polisens och de styrandes försök att krossa strejken i blod har sänt chockvågor runt om i Sydafrika.
 
Efter massakern den 16 augusti  och efter att tusentals hårt beväpnade poliser skickats mot de strejkande, hotade gruvbolaget att avskeda alla gruvarbetare som inte återvände till arbetet. Men strejken fortsätter.
Rustenburg och dess gruvor är idag under belägring. Hela regionen kokar, rapporterar DSM.

Det var den 10 augusti som tusentals arbetare på Lomnin, världens tredje största platinaproducent, gick ut i strejk mot dagens svältlön på 4 000 rand (3 200 kronor) i månaden och för en månadslön på 12 500 Rand (10 100 kronor).
Gruvarbetarna och den valda strejkkommittén ville ha enig strejk, som drog med alla arbetare oavsett facklig tillhörighet. Men gruvfacket NUM fördömde omedelbart strejken. Utbrytarfacket AMCU däremot gav den fullt stöd. Från första stund gjorde NUM:s byråkrater allt för att knäcka strejken. 
NUM är idag ett helt annat fack än det gruvfack som spelade en så stor roll under 1980-talets arbetarkamp mot apartheid.
Numera är är NUM:s ledning helt lierad med gruvbolagens direktörer och sluter helt upp bakom ANC-regeringens prokapitalistiska politik.

I de strider som tidigt uppstod under strejken dödades två säkerhetsvakter och poliser. Det gav de styrande en ursäkt för att skicka tusentals hårt beväpnade poliser mot i huvudsak obeväpnade gruvarbetare. Massakern den 16 augusti visar såväl hur långt kapitalisterna är beredda att försvara sina vinster som graden av ANC:s urartning.

I ett uttalande efter massakern den 16 augusti uppmande DSM (Democratic Socialist movement, CWI i Sydafrika) till omedelbar lokal generalstrejk som stänger alla gruvor i området som hyser 80 procent av världens kända platinatillgångar.
DSM manade också till ögonblickliga protester i form av e-post och fax till regeringen samt protester utanför Sydafrikas ambassader (läs mer på CWI:s hemsida socialistworld.net).
  • Fullt stöd till gruvarbetarnas kamp. Inga repressalier mot de strejkande. Bryt belägringen och dra bort polisen.
  • Gruvarbetarkommitté, med representanter från de strejkande och facken, ska utreda Markina-massakern.
  • Förstatliga gruvnäringen under arbetarnas demokratiska kontroll och styre.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!