Alla är lika och olika – stoppa homofobin

2008-10-08 16:05:26
Homofobi är som alla andra former av diskriminering, rädslan för det som inte klassas som normalt enligt det heteronormativa samhället. Men detta kan leda till fruktansvärda konsekvenser (hat mot folkgrupp), en grupp personer som blir misshandlade verbalt, fysiskt och psykiskt och även dödade på grund av att de älskar eller är kär i någon av samma kön.
Folk gör skillnader där det egentligen inte finns.
”Alla är vi lika, alla är vi olika, alla är vi personer av kött och blod”.

Jag kan av egna erfarenheter relatera till känslan av att få höra ord som ”Jag hatar dig” av min egen pappa. Han viss­te inte då att jag var homosexuell, men han misstänkte att jag var det, det gör nästan saken ännu värre.
Vad tänker dom med egentligen, speciellt föräldrar som säger upp kontakten med sina barn på grund av deras sexuella läggning?
Samhället är tyvärr byggt på ett sådant sätt att man måste förtrycka för att kunna gynna en annan. Varför har man inte rätten (i vissa personers ögon) att älska den man älska vill?

Jag blir förbannad på hur världen är byggd, på Sveriges skitsnack. Visst har vi fina små lagar på pappret, men vad hjälper det den som blir utslängd från sitt eget hem på grund av sin sexualitet?
Sverige är duktigt på att skryta med hur långt vi kommit, men alla framsteg som gjorts har blivit till på grund av kamp! Det borde inte vara så, kärlek borde vara en självklarhet för alla. All kärlek är bra kärlek, det spelar ingen roll om det gäller tjej och tjej eller kille och kille eller tjej och kille.
Det ska vara lika rätt för alla! Som jag var inne på tidigare så varken hjälper eller följs alltid de fina lagarna på pappret.
Ett annat exempel är Sveriges flyktingpolitik mot homosexuella som hotas att bli dödade eller torterade i sitt hemland. Hittills har inte en enda homosexuell invandrare med dessa hot hängande över sig fått stanna i Sverige.
Det är helt fel. Har makthavarna inget hjärta?

Sedan vi var små barn har de allra flesta fått lära sig skillnaden mellan rätt och fel, vad som är normalt och onormalt.
Är det verkligen en tillfällighet att homosexuella ungdomar oftare tar livet av sig än andra? Tänk er själv att växa upp en miljö där den man är, är fel, onormal, äcklig enligt den heteronormativa uppbyggnaden av samhället. Tänk er att ha den osäkerheten, pressen och känslan av att inte passa in som ständigt tynger ner ens ax­lar.
Alla homosexuella ungdomar har det inte så här, men många har det. De måste få stöd och hjälp att normalisera homosexualitet i samhället och slippa förtrycket.

Sara Lindelöf, Boden
Medlem i RS Luleå Västra

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!