”Alla ska kunna bo kvar i sina hem”

2017-04-27 20:52:57
Renovering, standardhöjning och hyreschock. Hyresgästföreningen region Stockholm arrangerade en manifestation i protest mot att hyresgäster står rättslösa inför hyresvärdarnas allt glupskare jakt på vinster. ”Alla ska kunna bo kvar i sina hem”, var huvudparollen.

Ungefär 250 slöt upp med Hyresgästföreningen i manifestationen på Norra Bantorget i centrala Stockholm. Arrangören hade satt upp informationstält, kafé och scen. Musikunderhållning stod artisterna Ellinor Brolin, Johan Johansson och Ola Aurell för.
Allt fler hyresgäster står inför hotet om omfattande renoveringar som leder till hyreshöjningar på uppåt 60 eller 70 procent. I Stockholmsregionen drabbas ungefär 10 000 hyresgäster. För många blir det omöjligt att bo kvar. Fenomenet kallas för renovräkning, en kombination av renovering och vräkning. Hyresgästerna är rättslösa när hyresnämnden i nästan varje fall går på hyresvärdens linje när lyxrenoveringsplaner överklagas av hyresgäster.
På plats fanns flera bostadskampanjgrupper. Sara Öman från samordningsgruppen i Valla torg, södra Stockholm, höll tal. Hyresgäster från Husby deltog med banderoll och plakat med paroller som ”Alla ska ha rätt att bo kvar” och ”Blackstone: Buy it, fix it, sell it – Husby: Stop it”. Professor Irene Molina förklarade i sitt tal att allt fler stora multinationella riskkapitalbolag ser svenska hyresbostäder som en lukrativ affär, däribland Blackstone, D. Carnegie med flera.

Offensiv träffade Hyresgästföreningsmedlemmen Aino på manifestationen. Hon bor i en evakueringslägenhet under tiden som hennes hyresrätt i Solna renoveras. Den privata värden Brogripen har inte informerat om vad den nya hyran blir och har inte heller betalat ut någon kompensation för buller och damm som hyresgästerna måste leva med. Aino upplever att hon och hennes grannar inte har fått något stöd från Hyresgästföreningen, som hänvisat till förhandlingar efter att renoveringarna är färdiga.
– Hyresgästföreningen har blivit tandlös, tyvärr, beklagar Aino.
Detta beror delvis på ett för ensidigt fokus på juridik och för lite fokus på mobilisering av medlemmarna till kamp för att bygga ett politiskt tryck. Tyvärr saknade arrangemanget just politiskt innehåll, vilket konferencieren ersatte med byhumor med fotbollsreferenser. Detta kritiserades av artisten Johan Johansson:
– Skulle vilja se lite mer kämpaglöd. Lite kamp skulle ge hopp, sa Johansson.

Manifestationen var ett viktigt inslag i kampen för hyresgästers rättigheter och villkor, men behöver föregås av mer gräsrotsmobilisering och följas upp av fortsatt kamp. 250 deltagare är blygsamt i förhållande till föreningens höga medlemstal och de tiotusen hyresgäster som står inför risken att tvingas flytta på grund av reno-
vräkningar.
Att hyresgäster är rättslösa beror på politiska beslut motiverade av en nyliberal ideologi som har förvandlat bostaden från en rättighet till en vara på marknaden, påpekade professor Irene Molina i sitt tal och konstaterade helt riktigt att:
– Lösningen är politisk.
Det räcker inte med vädjanden, förhandlingar och förhoppningar. Kampen behöver trappas upp emot högerpolitiken och kapitalismen som står i vägen för rätten till bostad. Artisten Johan Johanssons förslag om en hyresstrejk borde definitivt vara en kampmetod på dagordningen.
De som står inför renovering behöver vägledning och organisatorisk uppbackning. Tyvärr visade inte manifestationen på något i den riktningen. Om inte Hyresgästföreningen på allvar kavlar upp ärmarna i kampen mot hyreshöjningar kommer hyresgäster tvingas till att söka nya vägar för sitt motstånd. Symboliska manifestationer är inte tillräckligt, boende måste få verktyg för att kämpa i vardagen. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!