Alliansen chockhöjer SL-kortet till 900 kronor

2015-05-21 14:11:16

foto: Holger Ellgaard / Wikipedia Commons
Alliansen vill höja priset på SL-kortet med 110 kronor i september.

Nu har Alliansens förslag att höja priset på månadskortet för Stockholms kollektivtrafik, SL-kortet, läckt ut i media. Förslaget om en höjning med 110 kronor till 900 kronor väntas läggas fram på en presskonferens den 20 maj. Beslut fattas på landstingets budgetfullmäktige den 16-17 juni.

Proteststormen har varit på gång i flera veckor. Bland annat har Offensivförsäljare samlat in tusentals namn mot höjningen av SL-kortet och andra initiativ har tagits på nätet. Nu behövs stora demonstrationer för att stoppa förslaget. Offensiv kommer återkomma när fler datum för demonstrationer är spikade, men redan till helgen blir det protester i Tensta, Akalla och Husby.

Alliansens budget innehåller även neddragningar i kollektivtrafiken (se artikel intill). Alliansen – Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centern – har 72 röster i landstingsfullmäktige, Sverigedemokraterna 9 röster och de rödgröna 68 röster. Kampen som sätter press underifrån kan stoppa den här attacken på lågavlönade och miljön – genom att få politiker att vackla.
Det är inte bara en höjningen av standardkortet som föreslås, utan även för studenter och pensionärer som kommer att tvingas betala 80 respektive 70 kronor mer i månaden.

Socialdemokraterna har uttalat sig emot höjningen av SL-kortet men verkar dessvärre föreslå andra nedskärningar. Neddragningar på konsultkostnader är bra, men absolut inte på buss- och tågturer.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) anser att inkomsterna från trängelskatten omedelbart måste ställas om till att finansiera kollektivtrafiken, i enlighet med folkomröstningen år 2006. RS anser också att kollektivtrafiken borde vara avgiftsfri, vilket inte skulle innebära en särskilt stor kostnad med tanke på vad kontroller och spärrar redan kostar.

Detta krav fick den 19 maj oväntat stöd av socialdemokraten Leif Pagrotsky på DN-debatt. Han liknar kollektivtrafiken i en storstad med en hiss i ett lägenhetshus. Den behöver man inte betala biljett för.
Pagrotsky pekar på att kollektivtrafiken i länet kostar 13 miljarder kronor att driva. Av detta står stockholmarna via skatten för 7 miljarder kronor. Nästan lika mycket kommer från biljettintäkter. Istället borde kostnaden läggas på arbetsgivare och affärskedjor menar Pagrotsky, vilket är en intressant tanke. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!