Alliansens attacker

2007-09-12 12:49:33
Ett år efter högeralliansens valseger kan dess politik summeras med: ”Ta från de fattiga – ge till de rika”. Nedan sammanfattar Offensiv de viktigaste angreppen som alliansen genomfört samt några av de kommande försämringarna som hotar.

A-kassan och facket
: Det började med en kraftigt försämrad arbetslöshetsförsäkring med lägre ersättning och högre avgifter. Det har även blivit svårare att kvalificera sig till a-kasseersättning.
Ersättningsperioden sänktes till maximalt 300 dagar eller 450 dagar för dem som har barn under 18 år. Möjligheten till förlängning har tagits bort. Sänkningen av ersättningen har bland annat inneburit att genomsnittsersättningen för en kommunalare sänkts med över 1 100 kronor per månad sedan januari 2007.
Högre avgifter, tillsammans med slopad avdragsrätt för fackföreningsavgift samt a-kassa, har gett en tommare plånbok för många. Men det har även inneburit att 321 000 personer hittills i år lämnat a-kassan och att LO har förlorat 80 000 medlemmar.
Regeringen hoppas nu på att genom att införa en obligatorisk a-kassa nästa år kunna vända raset i a-kassornas medlemskap till ett ras i det fackliga medlemskapet i stället.
Det uppenbara syftet är att försvaga facket genom att fördyra både a-kassan och fackavgifterna samt bryta bandet mellan fack och a-kassa. Regeringen har också rivit upp tidigare beslut om rätt till heltidsarbete.

Arbetsmiljö och sjukdom: Arbetslivsinstitutet: nedlagt (forskade bl a om arbetsskador).
Arbetsmiljöverket: anslaget minskat med 30 procent. Effekt: färre arbetsmiljöinspektörer som kan ställa krav på arbetsgivarna.
Arbetsmarknadsutbildning samt vuxenutbildning: kraftiga neddragningar.
Sänkt sjukpenning genom förändrad beräkningsmetod. I nästa steg införs hårdare regler med kortare sjukskrivningar.
Ålderspensionen för förtidspensionärer och långtidssjuka sänks när beräkningsgrunderna ändras.

Avskaffad fastighets- och förmögenhetsskatt: Fastighetsskatten sänks från en procent av taxeringsvärdet till 4 500 kronor i avgift. För en tremiljonersvilla i Lidingö betyder det 25 500 kronor i sänkt skatt. För vanliga husägare på landsbygden ger det ingenting eller t o m en höjning. Resultatet blir också att huspriserna i städerna blåses upp ännu mer.
Bara fyra procent av befolkningen betalar idag förmögenhetsskatt, vilket visar hur få som är vinnare. Rika med en femmiljonerkronorsförmögenhet får 52 000 kronor mer varje år av Reinfeldt, Maud Olofsson och Anders Borg.

Utförsäljning av statliga bolag: Hittills har regeringen beslutat att sälja statens aktier i Vasakronan, SBAB, Vin & Sprit, Nordea, Telia Sonera samt OMX. Sammanlagt beräknas statliga företag säljas ut för 250 miljarder kronor. LO-tidningen jämställer detta med: ”att en familj skulle sälja huset för att få råd att bo på hotell under en tid”.

Stopplagar har slopats: Regionsjukhus får drivas i vinstsyfte. Multinationella bolag kan komma att ta över driften av sjukvården, samtidigt som spärren tas bort mot en särskild fil för patienter med privata sjukförsäkringar. Det finns en uppenbar risk att utvecklingen går i riktning mot USA:s modell av ”sjukvård”.
Allmännyttiga bostadsföretag får säljas ut.
Pigavdraget: Skattelättnader med upp till 50 000 kronor per person för hushållsnära tjänster. Större delen av statens kostnader, 1 miljard av totalt 1,3 miljarder kronor, går till hushåll som redan haft anställda i sina hem. I höstens nya budget öppnas också för kommunala vårdnadsbidrag.

Trafikförsäkringarna: Höjda kostnader för fordonsägare.

Kulturen: Regeringen lägger ned ”En bok för alla” och har tagit bort fritt inträde till statliga muséer.

Fackliga rättigheter hotas: Centern vill att fackliga stridsåtgärder inte ska få riktas mot företag där facken inte har medlemmar. De vill även begränsa rätten till sympatiåtgärder samt försämra LAS (rätten att undanta två personer från turordningsreglerna vid uppsägningar ska gälla alla företag). Centern vill även att ungdomar ska kunna provanställas i två år (d v s sakna anställningsskydd).
Europadomstolen har i Vaxholmsfallet uttalat sig för ”proportionalitetsregler” som skulle kunna begränsa strejker och blockader.
M och fp förväntar sig att Svenskt Näringsliv och facken själva ska begränsa strejkrätten.


Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!