Allt fler ansluter sig

2007-08-30 16:48:15
Ett 60-tal deltagare från 40 organisationer och nätverk i Septemberalliansen samlades förra onsdagen i ABF-huset i Stockholm för att dra igång mobiliseringen mot högerpolitiken den 18 september, samma dag som riksdagen öppnas. Sedan dess har varje dag fler organisationer strömmat till.

Den höga stämningen och ivern att anmäla sin organisation till flygbladsutdelningar vid Stockholms tunnelbane- och pendeltågsstationer tyder på goda möjligheter att samla till en stor demonstration, trots att försöket att få med LO inte lyckats.
Bland de många som kommer att se till att utdelningen av 50 000 flygblad kulminerar med massutdelningar under eftermiddagsrusningen den 10, 13 och 17 september, hör Ung vänsters Stockholmsdistrikt, Syndikalistiska ungdomsförbundet, Elevkampanjen och Rättvisepartiet Socialisterna – men också t ex det latinamerikanska nätverket RESOCAL och fack som Seko pendelklubben, Seko klubb 119 och Kommunal sektion 34 inom busstrafiken.

Politisk Trustorhärva

– Den politiska situationen är den allvarligaste i min livstid, sade författarinnan och debattören Maria-Pia Boëthius, som liknade högeralliansens falska marknadsföring i valet med en politisk Trustorhärva.
Hon hoppades att alla med hjärtat till vänster ska demonstrera.
– Precis som demonstranterna mot kriget i Irak den 15 februari 2003 är det demonstranterna som kommer att få rätt, menade Maria-Pia Boëthius.
Hasse Nilsson från Lärarförbundet i Spånga-Tensta informerade om stark respons från lärare i flera av Stockholms sektioner. Att Septemberalliansen som svar på regeringens utspel om arbetskraftsinvandring vill upprepa kravet på amnesti åt alla papperslösa slavarbetare garanterade också en anslutning av nätverket Papperslösa Stockholm.
Att LO-distriktet i Stockholm säger nej med hänvisning till en allsång mot högern i Vitabergsparken den 2 september samt LO-kongressen och Första maj nästa år är tyvärr inte överraskande. Medan 18 september-nätverket vill bryta den rådande tystnaden oroar sig s-märkta byråkrater i LO-distriktet i stället för att ”det kan bli ’inflation’ i antalet manifestationer och att det då inte mobiliseras människor i tillräcklig utsträckning”.
Det uppvägs mer än väl av att både Gruvtolvan och Gruvfyran, Kommunal sektion 30 och fler fack inom Seko post nu ansluter sig.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!