Allt säljs ut i Uddevalla

2007-09-26 17:49:18
Nu har det gått nio månader sedan de borgerliga partierna tagit makten i Uddevalla med det populistiska Uddevallapartiet i spetsen. Uddevallapartiet fick sina mandat främst på löften att ”rensa upp” och ”ta itu med korruptionen”, sopkvastar spelade en framträdande roll i dess valpropaganda. Med vad de bildat är en valallians av privatiseringsfundamentalister.

Utförsäljningen av kommunal egendom har gått i rasande hastighet sedan maktskiftet. Systemskiftet når inga gränser, allt ska privatiseras.
Enligt den borgerliga alliansens 48-punktsprogram ska städning, renhållning, gatu- och parkunderhåll, barnomsorg, hemtjänst och äldreboende ”konkurrensutsättas”.

Förskolan hårt drabbad

Även den lokala simhallen ska säljas ut. I vanlig ordning genomförs allt i valfrihetens namn. Hårdast drabbade är förskolorna. Planerna på att privatisera tio kommunala förskolor har mött massiva protester både från lärare och föräldrar, med flera stora demonstrationer. Det finns ingen som helst konsekvensanalys och man ser inte till barns och föräldrars bästa.
I våras delades en mängd protestlistor ut på skolorna och en protestdag utlystes. Att nedskärningarna har genomförts utan folkligt stöd noteras även av de s k politiska motståndarna i socialdemokraterna och Solidariskt Uddevalla, men det är också den enda verkliga kritiken som oppositionen lyckats prestera, inget kampalternativ har tagits fram.
Solidariskt Uddevalla bildades när vänsterpartiet i Uddevalla kollapsade, efter flera avhopp och splittringar. ”Högerfalangen” inom vänsterpartiet valde att bilda Solidariskt Uddevalla tillsammans med miljöpartiet.
Kim Holmstedt

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!