Allt stöd till Målarnas och Byggnads kamp

2016-04-13 17:09:10
Byggstrejken hade bara pågått i några timmar innan media gick till förnyat angrepp på facken och blev arbetsgivarnas förlängda arm.

”Under morgonen har jourtelefonen på Sveriges Byggindustrier gått varm. Företrädare för olika medlemsföretag vittnar nu om en rad övertramp från strejkvakternas och ombudsmännens sida, hävdar Sveriges Byggindustrier”, skriver Expressen på strejkmorgon i en artikel som är att likna vid en gratis­annons för arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier.

Naturligtvis måste fackens strejkvakter stoppa alla försök till  strejkbryteri. 

I samma tidnings tv-kanal – Expressen TV – får Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier, utslunga vilka anklagelser som helst mot strejken.

– För vanliga människor kan det vara dramatiska följder – det är sjukhus som senareläggs, säger han bland annat, för att sedan hotfullt hävda:

– Det handlar inte om att komma överens. Det som ska ske nu är att Byggnads förstår och accepterar det medlarna kom fram till igår.

Som om Byggindustrier och dess vd någonsin skulle bry sig om vanliga människor eller sjukvård. 

Byggarbetsgivarna värnar byggbolagens vinster, och vill göra allt för att lönernas andel av byggkostnaderna ska bli kvar på samma låga nivå som nu ­ – elva procent – och därför sa man ja till medlarnas bud som endast var en direkt förlängning av det befintliga avtalet. 

I en debattartikel i Dagens Industri den 2 april anklagar vd:arna i Sveriges tre största boggbolag, NCC, Peab och Skanska, på nytt Byggnads, Målareförbundet och Elektrikerna för att vara ”relativt sett högavlönade mansdominerande förbund”. 

Det är tre högavlönade män som talar i egen sak och som säger nej till både Byggnads krav/program för att få fler kvinnor i yrket samt för att stoppa lönedumpningen. 

Skanskas vd Johan Karlström ligger i toppen av vd:arnas löneliga med en inkomst på 25,1 miljoner kronor 2015, vilket är dryga 60  gånger mer än vad en av byggnadsarbetarna tjänar.  

De fyra stora byggbolagen JM, NCC, Peab och Skanska delar ut totalt 4,6 miljarder kronor till sina aktieägare i år. 

Den tilltagande bostadsbristen har gjort byggbolagen till vinstmaskiner och börsvinnare. Skanska kan ensamt redovisa ett rörelseresultat (vinst) för helåret 2015 på 6,5 miljarder kronor. Så visst finns det pengar. 

Byggnads och Målareförbundets strejk har stöd. Stödet kan bli än mer aktivt om de strejkande facken tar initiativ till utåtriktade aktioner. Helst redan nu på fredag den 15 april i form av gemensamma manifestationer med bred inbjudan till andra fackförbund och allmänhet.

I dagsläget finns det inget som tyder på att arbetsgivarna är beredda att ge upp sin provokativa hållning, vilket betyder att facken måste förbereda för upptrappning med nya strejkvarsel som också inkluderar begäran om stödstrejker från andra fackförbund.

En aktiv, upptrappad strejk ger möjlighet att hålla uppe kampviljan och sätter press på såväl arbetsgivarna som fackets egna förhandlare. Och självfallet borde medlemmarna få rösta om avtalet innan det skrivs under.

  • Allt stöd till Byggnads och Målarnas strejk.  ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!