Pajalas skolräddare tog över Socialdemokraterna i protest mot nedskärningar

2016-04-13 18:52:49
I spåren av Northlandskrisen monterar den S och V-ledda kommunledningen i Pajala kommun ned en stor del av den kommunala servicen i byarna. Protesterna har varit många och på senaste S-årsmötet tog skolräddarna majoriteten i arbetarkommunens styrelse.

Pajala kommun genomför stora nedskärningar. Kultur- och utbildningsnämnden ska skära ned 5,2 miljoner kronor i år och 1,2 miljoner de två kommande åren. Som ett resultat vill kommunen stänga badhusen i Junosuando, Tärendö och Korpilombolo, samt stänga högstadierna i Tärendö och Junosuando och skjutsa eleverna till Pajala.

Förutom att hota med skolstrejk har många byaräddare gått med i Socialdemokraterna. Mot trenden i resten av landet har antalet medlemmar ökat från 186 till 230, och på senaste årsmötet såg en ny majoritet till att alla sju nya till styrelsen som var uppe till omval var skolräddare från byarna. Nu finns det en majoritet i styrelsen som representerar föräldrar i byarna.

– Inom socialdemokratin är fullmäktigegruppen underställd arbetarkommunen. Vill den nya styrelsen riva upp skolbeslutet har de makten att göra det, sade den överkörda valberedningsledamoten Sixten Eriksson, (S) till hbwebben.se efter årsmötet.

Kultur- och Utbildningsnämnden står dock fortfarande fast vid sitt beslut och frågan är nu om den nya majoriteten kan tvinga fram en förändring. 

– För att inte ställa olika verkliga behov mot varandra måste alternativet till nedläggning vara att utveckla verksamheten både i byar och kommuncentra, och samtidigt kräva utökade resurser från staten. Pajala kommun skulle kunna gå i täten för ett kommunuppror, eftersom många, speciellt mindre kommuner, är i en liknande utsatt situation. Det behövs kamp för en rättvis fördelning av samhällets resurser, kommenterar Liv Shange, aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna Luleå. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!