Angered: Fritidsgårdar räddas efter protester

av Carlos Gutierrez // Artikel i Offensiv

Trycket måste upprätthållas för att skrota alla nedskärningsförslag i Angered (Foto: Kristofer Lundberg).

När den moderatledda högeralliansens massiva nedskärningsplaner på 9 miljoner kronor skulle upp på mötesbordet i SDN Angered i förra veckan samlades hundratals anställda, ungdomar och andra utanför Blå Stället för att ta ställning mot nedskärningarna.

Med plakat och handmålade banderoller fyllde de torgytan utanför möteslokalen. Första talare var ungdomsrådets ordförande Abdubakar Mohamud Abdifatah.
– Tack vare fältassistenterna kan vi känna oss säkra på kvällar och nätter, tack vare fritidsgårdarna i Bergum och Gårdsten har vi en meningsfull framtid.
Kristofer Lundberg, Rättvisepartiet Socialisterna (RS), konstaterade att:
– Vi har kollektiva erfarenheter av att rädda fritidsgårdar, bibliotek, simhall och mötesplatser sedan tidigare. Dessa kampexempel skrämmer såklart borgarna samtidigt som det gjuter energi i protesterna – vi kämpar för att vinna.

Protesten varade i nära två timmar innan demonstranterna släpptes in på den öppna frågestunden.
Mötesrummet fylldes snabbt när dörrarna öppnades, stolar bars fram, men räckte inte till. Människor stod upp efter väggarna.
Motståndet mot nedskärningarna är kompakt i hela Angered, där rädslan att bryta tystnaden på arbetsplatserna är borta. På varje arbetsplats finns en stridbar personal som brinner för verksamheten och vill försvara och utveckla den. De har alla dragit erfarenheter från tidigare kamp som visar att när vi kämpar kan vi vinna.
Fältassistenter, ungdomar och fritidspersonal tog tillfället i akt och ställde politikerna mot väggen.
Men den arroganta moderata mötesordföranden Johan Fält fortsatte dagordningen med två rapporter innan han släppte in föredragande tjänstemän om nedskärningsplanerna.
När föredragande tjänsteman hade gått igenom förslaget och dess bakgrund utlyste Fält 30 minuters rast för fika och tömning av lokalen under tiden i hopp om att personal och unga skulle tröttna innan de fått en chans att föra fram sin mening. Men efter pausen fylldes mötesrummet på nytt.

Nämndens ordförande visade tydligt att han ogillade personalens och ungas närvaro. Han försökte inte ens uttala människors namn rätt när han presenterade talare och var medvetet nedlåtande mot de med invandrarbakgrund, vilket fle­ra reagerade mot vid upprepade tillfällen. 
Två fältsekreterare ställde sig upp för att tala och ytterligare åtta i arbetslaget gjorde detsamma för att visa att de talade med en enad röst – en viktig markering då förvaltningens chefer försökt förhindra såväl personal som ungdomar att uttala sig i frågan.
Ungdom efter ungdom reste sig upp och berättade passionerat om vad fritidsgården och fältarna betyder för dem, om trygghet och gemenskap, men också om oro vad kostnaderna blir om kriminaliteten ökar.

Kristofer Lundberg (RS) var ytterligare en av talarna inne i salen. Han sågade kortsiktigheten i förslaget.
Innan Kristofer Lundberg hade talat klart försökte Johan Fält att avbryta honom, men Lundberg fortsatte och ordförande kallade på väktare för att avbryta talet.
– Att avbryta talare och kalla på uniformerade väktare det är ju helt i linje med Alliansens politik i sin helhet. Ungdomarna och personalen på fritidsgårdarna har censurerats inför protesten, ungdomar med sommarjobb hos kommunen förbjöds att närvara och tala på demonstrationen och mötet. De unga utan fritidsgårdar och fältare kommer att mötas av väktare, polis och övervakningskameror och inte förebyggande insatser. Då blir det naturligt att möta medborgare på mötet med samma medel, kommenterade Kristofer Lundberg efter mötet.

Trycket från protesterna har inte bara fått de rödgröna att lägga ett gemensamt förslag, utan har också splittrat den borgerliga SDN-gruppen i frågan. Inte ens Moderaterna var eniga under mötet.
Johan Fält själv svarade inte på en enda fråga utan bollade vidare till SDF:s högsta chef innan han avslutade diskussionen och gick till beslut.
Strax efter kl 18.00 kom beslutet till de jublande närvarande att högeralliansens förslag röstades ned med klar majoritet. Förslaget som vann innebär att återremittera frågan till förvaltningen för att hitta andra besparingsalternativ.
Beslutet var en delseger för protesterna, men frågan kom upp igen tisdagen den 2 juli och möttes av fortsatt motstånd, nya demonstrationer och på nytt var mötessalen fullsatt.

Likt förra veckan var trycket hårt på politikerna, inte minst från personal och ungdomar från Bergums fritidsgård.
Men den moderata ordföranden Johan Fält har redan aviserat att det kommer nya nedskärningar och en massiv rörelse måste byggas underifrån.
Och kampen lönade sig, då fritidsgårdarna räddas och fältassistenterna blir kvar efter de starka protesterna. Dessutom blir medborgarkontoren i Angered Centrum och Hammarkullen kvar. Dock ska det istället sparas in på individ- och familjeomsorg, då V:s förslag om att ta pengarna från det egna kapitalet och inte genomföra nedskärningar röstades ner.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!