Angered: Skolor stängs, men 400 000 till konsult

2011-11-16 11:47:35
Tjänstemännen i Angered har nu efter månaders arbete blivit klara med utredningen om hur Angereds skolorganisation ska se ut från och med hösten 2012. Det som länge talats och spekulerats kring – vilka skolor som ska stänga i Angered – finns nu i svart på vitt.
Beslut angående förslaget fattas av SDN Angered den 30 november.

Förslaget kan närmast liknas vid hela havet stormar, då näst intill samtliga skolor berörs av förslaget. Detta sägs ha plockats fram av en konsult till en kostnad av närmare 400 000 kronor.
Precis som Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna (RS) befarade är Röseredsskolan en av de skolor som stängs enligt förslaget, övriga två är Trädgårdsgärdet och Björsaredsskolan.

Vidare följer en totalomorganisering av Angereds skolor, som rycker upp år av pedagogiskt arbete, satsningar och den ­trygghet elever och föräldrar, trots år av nedskärningspolitik, ändå känner i sin skola.
De som kanske behöver mest trygghet är så gott som helt bortglömda och får vänta på en egen utredning som ska stå klart till läsåret 2013/14.
Exempelvis kommer Resurs- skolan Linden och särskolegrup­perna i årskurs 4-9 från Hammarkullen att placeras på Nytorpsskolan som kommer att bestå av närmare 450 elever.
Under RS senaste kampanjvecka finns det inte en förälder som har sagt att de kommer att ha barnen kvar i Angered om förslaget går igenom.
Elevunderlaget i de kommunala skolorna har tidigare angetts som huvudskäl till omstruktureringen.
Utredningen fastslår dock att antalet barn i skolåldern kommer att öka i Angered under de närmaste åren. Om lika stor del som idag skulle välja friskolor, beräknas det finnas 192 fler elever i den kommunala grundskolan 2015 än idag. Det enda området där det förväntas bli färre elever i  kommunal regi 2015 är Agnesberg och Hammarkullen.

Tjänstemännen har sagt sitt och den 30 november säger politikerna sitt. Dessförinnan är det elever, föräldrar och lärare som kommer att ha ordet.
Nu krävs intensiv mobilisering för att sätta press så att förslaget skrotas.

Joel Eriksson
Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!