Ännu inget ST–avtal

2007-11-14 15:54:37
Förhandlingarna mellan fackförbundet ST och Arbetsgivarverket är när detta skrivs inte klara. Medlare kallades in efter att förhandlingarna strandade i slutet av oktober.

Oenigheten rör flera områden. Bland annat har ST krävt att löneutvecklingen ska vara i linje med den övriga arbetsmarknaden, sammantaget minst 10,2 procent under en treårig avtalsperiod.
Arbetsgivarverket bjuder betydligt lägre nivåer, d v s sämre löneutveckling än den övriga arbetsmarknaden. De har inte heller gått med på ST:s krav på en garanterad löneutveckling för alla på 350 kronor per år. Arbetsgivarverket erbjuder ett sämre alternativ som går ut på att alla ska ha fått en löneökning på 1 050 kronor avtalets sista dag utan några säkra ökningar för varje år.

Nya nedskärningar hotar

Till detta kommer att regeringen i budgetpropositionen beslöt att uppräkningen för ökade löner och andra kostnader skulle bli ynka 0,78 procent under år 2008. Med den ramen kan löneökningar i nivå med andra områden inte bli av utan omfattande nedskärningar, enligt ST:s beräkningar motsvarande uppemot kring 5 000 jobb.
Med andra nedskärningar (inom Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Arbetsmiljöverket) och andra besparingar, kan regeringens politik leda till 16 000 jobb mindre fram till år 2010!
Hur avtalsförhandlingarna slutar är förstås ännu inte givet, men klart är att både Arbetsgivarverkets linje och regeringens politik innebär en påtaglig press på de statligt anställda.
Svaret från ST kan inte vara annat än att ta fajten för löner och jobb.

Robert Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!