Anti-Trump på frammarsch

2017-02-22 14:26:10
Med Donald Trump har högerpopulism och rasism intagit presidentposten i världens ledande stat. Men den högeroffensiv som Trump har inlett som president har fött sin egen reaktion i form av masskamp. Women’s March den den 21 janua­ri var den största protestdagen i USA:s historia. Sedan dess har protesterna avlösst varandra. 

Även globalt samlar Anti-Trump stora skaror och bidrar till att stämningarna förändras. Det borgar för att att både internationella kvinnodagen den 8 mars och 1 maj blir större och mer livaktiga kampdagar än på mycket länge.

De strejker, demonstrationer och andra massaktioner som väntar de närmaste veckorna i USA kommer oundvikligen att resultera i nya all­varliga kriser i Vita huset. Detta tillsammans med fortsatt kaos och splittring i toppen av det amerikanska samhället kan påbörja en process som kan sluta i att Trump tvingas avgå. Om så blir fallet beror i första hand på i vilken mån den organiserade kampen kan trappas upp efter 8 mars och 1 maj. Det är dock en lång strid som väntar, som också innehåller en beredskap för att möta en skadeskjuten Trump som är om möjligt än mer oberäknelig och farlig. 

Trump och den högerreaktion som han representerar har inte ramlat ner från himlen. Han är den produkten av de senaste 35 årens nyliberalism, i USA:s fall förstärkta av krigen i Irak och Afghanistan, samt den djupa finanskrisen sedan 2008. 

De flesta kapitalistiska stater har idag politiker och partier med en liknande politik. Sverige är inget undantag.

Samma lögner som Trump sprider om flyktingar i Sverige hörs också från SD och exempelvis Moderaterna. I Malmö vill M regera med SD, vars företrädare likt Trump kallat flyktingar för ”ohyra”. 

I fjol påstod det borgerliga etablissemanget att flyktingarna har orsakat en ”systemkollaps”. Den falska anklagelsen har högern nu formulerat om till att flyktingarna har gjort Sverige till ett ”laglöst land”. 

I en hemsk ledarkommentar skriver Göteborgs-Posten den 9 fe­bruari, en tidning som notoriskt skyller alla problem på invandringen, att ”Trumpifiering är vårt nyaste politiska skällsord, argumentation utan hänsyn till konsekvens eller fakta. Sveriges folkvalda, från vänster till höger, borde se sig i spegeln efter sin inre Trump. Varför får Brå inte längre föra statistik om invandrares och invandrares barns brottslighet? Det handlar ytterst om att rädda liv”. Och enligt en ledare i Dagens Industri den 19 januari går det “utan problem hitta vettiga ståndpunkter bland Donald Trumps alla utspel ”bara man anstränger sig och bortser från hans ’speciella’ ordval”. 

Kapitalismen är i en återvändsgränd på alla områden – ekonomiskt, socialt, klimatet och miljön. Kapitalistklassen kräver att arbetarna ska betala systemets kris med försämrade villkor och välfärd samt nya avregleringar. Trumps löfte om att göra ”USA stort igen” är ställt till Wall Street, som hälsat den nye presidenten med att slå nya börsrekord. 

Trumpadministrationen är en samling av superrika för superrika. Kampen mot Trump är en kamp mot det rådande systemet och för bygget att nya socialistiska mass­organisationer som kan ge ett alternativ till högerpopulism och all form av kapitalistisk politik. ■ 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!