Antikrigsläger i Norrbotten

2011-08-03 19:27:18
Sverige är det land som exporterar mest krigsmateriel per invånare i världen och låter Nato och Storbritannien genomföra bombövningar i Norrbotten. Därför ordnar organisationen Ofog ett anti-krigsläger i Norrbotten.

Den 19 juni arrangerades Flygets dag på F-21 utanför Luleå. Temat var Nordic Air Show och under dagen visade försvarsmakten olika plan och helikoptrar upp samt manifesterade sitt samarbete med flygvapnet i Norge och Finland vilka tränar med det svenska flygvapnet en gång i veckan.
Men det var inte bara en uppvisning. På plats fanns även försvarets rekryteringsorganisation som skulle försöka värva nytt folk till flygvapnet.
Inför dagen kom tidningen ”Flygets dag”, där försvarsmakten skriver om hur bra det är att jobba inom försvaret och att försvaret är en attraktiv arbetsgivare. Kommunalrådet Karl Petersen säger att evenemanget är det ”häftigaste” Norrbotten har skådat.

I Norrbotten ligger Europas största militära övningsområde. Området var neutral mark men kallas nu bara ”alliansfri” mark.
Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan och militärövningarna med Nato visar även att detta inte stämmer.
Det är mot den bakgrunden fredsorganisationen Ofog kräver att Sverige slutar delta i krig eller att hjälpa andra parter med vapen, tar hem sina soldater och  slutar samarbeta med Nato.

Organisationen kämpar också för att Sverige ska ställa om till ekologiskt och ekonomiskt hållbar verksamhet. Mellan den 22 och 29 juli kommer Ofog hålla ett internationellt fredsläger i Luleå. Lägret kommer att vara mot det militära övningsområdet NEAT i Norrbotten. Det kommer att hållas ett internationellt seminarium med talare från bland annat Chile, Israel och Zimbabwe. Ofog kommer även att organisera en massaktion mot krigsindustrin under dagarna.

Marcus Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!