Antirasism i Västerhaninge

2010-05-28 10:08:10
Den 27 maj samlade Rättvisepartiet Socialisterna ett 20-tal personer till torgmöte mot rasismen vid pendeln i Västerhaninge. Vi hade tre brännande frågor: – Stoppa Sverigedemokraterna! – Besvara de senaste veckornas nazistattacker i Haninge! – Låt Laziz få stanna!

Nu drar vi igång kampanjen som är vår del i att förhindra att Sverigedemokraterna blir invalda i riksdagen. Detta handlar vårt senaste massflygblad som ska ut i 20 000 Haningebrevlådor. Vi träffade på flera nya personer som anmälde sig till att bli aktiva mot SD-rasismen.

Vi träffade också några som sa att de skulle rösta på SD. Nivån på argumenten ljöd ”jag vill inte höra en massa andra språk när jag åker tåg”. SD sprider en rädsla vad gäller språk när språk snarare borde ses som en tillgång. Med mer resurser till skolorna – en av RS huvudfrågor – kan fler lära sig svenska och fler lära sig andra språk. Framförallt gäller det att se att problemen i samhället, så som arbetslöshet och bostadsbrist – orsakas av det krisande kapitalistiska systemet. För att kunna ta kamp mot det behöver vi gå samman många underifrån – oavsett nationalitet.

När RS hade ett öppet möte på Västerhaninge bibliotek den 29 april avbröts mötet av att sex personer kom in med en stöddig attityd och flaskor i händerna. Det visade sig sedan att åtminstone några av dem var organiserade nazister i nazistgruppen Fria Nationalister (info14). Två veckor senare blev en RS:are nedslagen av nazister med kopplingar till samma gäng när han var på väg hem från puben O’Learys i Handen. En annan nazist filmade två RS-aktivister när de besökte skolan Riksäpplet och har lagt ut filmen på Youtube.
– Nazisterna har varken lyckats stoppa våra möten eller få oss tysta – som syftet uppenbarligen varit. Tvärtom har vi genom den kampanj som genast startade blivit många fler i den antirasistiska rörelsen i Haninge, rapporterade Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för RS.
Nästa hållplats blir deltagande i den antirasistiska festivalen Area Turns Red – Tantolunden 5 juni. I Haninge genomför vi ett nytt torgmöte för att sedan gemensamt åka till festivalen.

Det mest angelägna med torgmötet igår var att Laziz deltog. Laziz är en 15-årig kille som hotas med utvisning till Kazakstan – se tidigare blogginlägg. RS har gått med i kampanjen för att Laziz och hans familj ska få stanna.
– Bara sju personer från Kazakstan fick asyl förra året. Men vi känner till landet. RS har ett systerparti i Kazakstan vars ledare ständigt blir fängslade när de försöker använda sig av rättigheter som att demonstrera eller hålla möten – det är långt ifrån ett demokratiskt land, sa Joel Eriksson som talade till stöd för Laziz.

Tillsammans med andra stödpersoner (facebook-gruppen för Laziz har över 3 000 medlemmar!) genomför RS gärna fler protester. De ansvariga politikerna samt Migrationsverket bedriver en omänsklig politik när de tänker utvisa en familj från minoritetsgruppen uzbeker till Kazakstan. Blir vi tillräckligt många finns möjligheten att de backar.
På bredare front handlar fortsättningen om att asylrätten måste återinföras. Det är ytterst få som blir erkända som flyktingar idag – trots att tortyr, krig och förföljelse i världen knappast har minskat.

Elin Gauffin
RS Västerhaninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!