Antirasismens uppgifter – kommentar efter tårtningen

2013-11-06 12:05:02
Ett år efter att järnrörsskandalen briserade översvämmas media av artiklar och debatter om tårtningen av Jimmie Åkesson. I Sveriges Radio hålls en debatt om "säkerheten för landets ledande politiker". SD:s Björn Söder får stort utrymme i SVT.
Det räcker som argument för att visa att tårtning och individuella aktioner inte är metoder som stärker antirasismen.
Att bemöta rasismen handlar om att bygga en stark antirasistisk rörelse, t ex av alla de hundratals som igår på ett ordnat sätt buade ut Jimmie Åkesson på Nytorget.
Här är en artikel om Sverigedemokraterna från veckans nummer av Offensiv, Rättvisepartiet Socialisternas veckotidning. Artikeln skrevs innan tårtningen.

Ett år sen järnrören – SD-hotet finns kvar

Sverigedemokraterna blev tredje största parti när Novus i helgen vägde ihop flera olika opinionsmätningar. 9,4 procent till ett rasistiskt högerparti – hur är det möjligt?

SD har inte förändrats – partiet har kvar sin rasistiska politik. SD vill ”kraftigt begränsa invandringen” med ännu värre villkor för flyktingar, papperslösa och invandrare.
SD låtsas att minskad invandring skulle ge mer pengar till välfärden. Det är en lögn. SD vill inte ens förbättra välfärden – de röstar för privatiseringar, nedskärningar och högerpolitik i riksdag och kommuner.
Genom att skylla på invan­dringen skyddar SD bankerna och aktiespekulanterna, de som verkligen har lagt beslag på välfärdens resurser.
Dessutom vill rasisterna orsaka en splittring bland arbetare och ungdomar i ett läge när det är gemensam kamp underifrån som kan stoppa försämringar.

SD-rasismen finns kvar, ett år efter att järnrörsskandalen briserade. Nyckelpersonen Kent Ekeroth, vars film Expressen kom över, sitter kvar i SD-toppen. Hans islamofoba, flyktinghatande inlägg fortsätter på Twitter och han är fortsatt hatsidan Avpixlats gudfader.
Aftonbladets ledarskribent Karin Pettersson vädjar till Folkpartiet (!) att delta i arbetet för att stoppa SD. Men de andra riksdagspartierna kan inte stoppa SD eftersom det är högerregeringens politik – och tidigare S-regeringar – som har skapat grogrund för SD.
När klyftorna och arbetslösheten ökar får rasisterna ett utrymme att skylla på invandringen.
SD vinner på att verka vara ”annorlunda”, men i 9 av 10 frågor röstar de med högerregeringen. Det är ju inte precis något Fredrik Reinfeldt kan kritisera SD för. Det är inte ens säkert att en ny M-ledning efter valet nästa år skulle säga nej till SD som stödparti. Moderaternas systerpartier i Danmark och Norge samarbetar med landets motsvarigheter till SD.
Att SD samlar nästan 10 procent är en varningssignal. Det finns ett stort missnöje med regeringens politik samtidigt som Socialdemokraterna gått än mer högerut och t ex gjort upp med regeringen om att behålla vinster i välfärden.
SD gynnas av att de andra partierna och media allt mer behandlar SD som ett ”vanligt” parti, men också av regeringens politik mot flyktingar och papperslösa, t ex REVA.

För att stoppa rasismen krävs en kamprörelse som tar strid både mot SD-rasismen, den omänskliga flyktingpolitiken och mot högerpolitiken. Partier som SD trängs tillbaka när fackföreningar, antirasister och gräsrotsrörelser kämpar.
• Demonstrera mot rasismen den 9 november.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!