Frige Wu Guijun!

2013-11-04 15:14:49
Wu Guijun, en migrantarbetare i Shenzhen, har varit i polisens förvar i fem månader. Wu har helt nyligen åtalats och i flera månader nekades han kontakt med sin advokat.

Wus ”brott” var att han valdes, tillsammans med flera andra arbetare, att företräda dem vid Diweixin Products fabrik i Shenzhen, en stor stad i södra Kina i Guangdongpro­vinsen. Han valdes för att förhandla med ledningen över avgångsvederlag efter företagets beslut att flytta till Huizhou.
Internationella protester ägde rum den 23 oktober i flera städer runt om i hela världen, däribland Stockholm, där krav restes på Wus frisläppande samtidigt som man protesterade mot ­kriminaliseringen av arbetarkamp som det här fallet belyser.
Från Colombo och Calcutta till Hongkong och Berlin tog ­socialister och fackliga aktivister detta ärende till de kinesiska myndigheterna, lokala medier och fackliga företrädare.
Detta initiativ från chinaworker.info syftar till att öka trycket på Shenzhenmyndigheterna att frige Wu och upphöra med förföljelsen av arbetare som utövar sina grundläggande rättigheter att strejka, organisera och demonstrera.

I början av maj i år gick cirka 300 anställda vid Diweixinfabriken i Shenzhen, som tillverkar hushållsprodukter, ut i strejk i protest mot ledningens vägran att följa villkoren i Kinas reviderade Labour Contract Law i fråga om sitt beslut att lägga ned Shenzhenanläggningen. Lagen säger att arbetare ska få en ersättning på en månadslön för varje fullgjort tjänsteår. Det Hongkong-ägda företaget är i strid med denna lag.
Frustrerad över ledningens oförsonlighet beslutade Diweixinarbetarna att marschera till distriktsregeringens kontor den 23 maj för försöka få tjänstemän att kliva in i konflikten och upprätthålla lagen. Men istället genomförde polisen massarresteringar av demonstranterna, för att senare släppa de ­flesta av arbetarna.
Polisen verkar ha bestämt sig för att statuera ett exempel genom Wu Guijun, för att avskräcka andra arbetare att genomföra liknande protester som anses vara ett hot mot ”stabiliteten”.
Polisens tillslag var ett grymt slag mot Diweixinarbetarnas kamp, och de flesta arbetarna har därefter accepterat ledningens mycket låga bud på blott 400 yuan för varje tjänstgöringsår (långt under den lagligt föreskrivna nivån).

Arbetare runtom i hela Kina, speciellt i de kustnära ­provinserna, står inför liknande problem med en våg av nedläggningar och utlokaliseringar, tvister om löneutbetal­ningar och avgångsvederlag samt flera fall av chefer som avviker utan att betala ut löner och andra ersättningar.
Fallet Wu Guijun är således ett testfall för arbetarnas rättigheter i Kina och den växande trenden av att lokala myndigheter kriminalise­rar protester.
Flera fackföreningar och deras internationella samordningsorgan sprider nu namninsamlingar som kräver att Wu släpps fri.

Enligt den personliga blogg som Wus advokat har överfördes den offentliga säkerhetsavdelningen ärendet till åklagarmyndigheten i september.
Formella anklagelser har till slut väckts mot Wu Guijun för ”samlan­det av en folkmassa” och ”orsakan­de av trafikstörning”, vilket skulle kunna leda till ett fängelsestraff på upp till fem år.
Wu har via sin advokat sagt att ”om jag måste åka i fängelse för att stå upp för mina arbetskamraters rättigheter är jag redo att ta det ansvaret”.
Den officiella regeringsstyrda fackföreningen ACFTU har hittills inte yttrat ett ord om det här fallet. Detta trots att Diweixinarbetarna har överlämnat en petition till Shenzhens ACFTU-kontor med en begäran om att man ska ta upp fallet.

chinaworker.info

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!