Antirasistiskt motstånd i Tyskland

2016-02-17 15:03:29

foto: Elin Gauffin
Katharina Doll (t v) från Tyskland och Katerina Kleitsa (t h) från Thessaloniki, Grekland. Båda har varit med och byggt upp antirasistiska rörelser i sina respektive länder.

Katharina Doll, medlem i Sozialistische Alternative (SAV, CWI Tyskland), berättar för Offensiv om antirasismen i Hamburg. Hon är även aktiv i Solid (Die Linkes ungdomsförbund) och har varit med och organiserat flera viktiga kampanjer.

–Den antirasistiska rörelsen växte sig plötsligt stark under år 2013. Det började med att grupper av flyktingar, främst från Libyen, började organisera sig och bildade nätverket Lampedusa Hamburg. De ordnade en protest med 10 000 deltagare för rätten till asyl. Senare utvecklades denna rörelse till att gälla även rätten till jobb och rätten till bostad. I exempelvis München och Berlin ockuperade flyktingar fackföreningsfederationens kontor.

– Vi socialister beslöt att verka för en skolstrejk mot rasism. Vi ville bredda rörelsen. Vi började med ett öppet möte dit det kom 60-70 ungdomar. Mötet krävde ett slut på militärinterventioner och att militären försöker värva studenter. Militarismen bär ett ansvar för flyktingkrisen.

– 5 000 ungdomar mellan 12-20 års ålder från 17 skolor deltog i skolstrejken. Även flyktingar deltog. Vi demonstrerade fram till SPD:s huvudkontor (SPD är det tyska socialdemokratiska partiet). De styr delstaten och bär ansvaret för flyktingmottagandet. Det blev även en skolstrejk i Berlin med 2 000 deltagare samt i 4-5 andra städer.

– I höstas tog flyktingkrisen nya dimensioner och också volontärsarbetet. Halva Tysklands befolkning har deltagit i stödet till flyktingar på något sätt. 

– Myndigheterna började bygga tältläger utanför Hamburg och försökte splittra befolkningen. Många är öppna för budskapet om att vi måste ena oss mot de rika och att det behövs byggas riktiga bostäder. Vi startade kampanjen ”Hamburg enat mot anledningarna till flykt”, där vi också kräver bostäder åt alla, rätten att stanna och att de rika ska betala. Olika grupper har anslutit sig: Utöver vänsterpartiet Die Linkes ungdomsgrupper, ungdomsfack, kommunistpartier och turkiska samt  kurdiska organisationer. 

– Den 18 december hade vi aktionsdag i över tio städer. I Hamburg demonstrerade över 400 elever på skoltid.

Katharina Doll berättar om rasisterna i Pegida. Rörelsen startades först av ”vanliga” tyskar i Dresden, men är nu en fascistisk organisation. 

Det är många attacker mot flyktingar. Nazister är mer aktiva över hela Tyskland, men det är också motståndet. I Hamburg har Pegida fullständigt misslyckats med att starta upp. 

– Det är ett stort misslyckande att Die Linke aldrig har gjort något mot Pegida i Dresden, trots att den tysta majoriteten inte stödjer dem. Rasisterna har konstanta marscher.Även i Köln har de växt och vandaliserade hela stan veckorna efter nyårshändelserna. Men i städer som Hamburg, Berlin, München, Leipzig och  Braunschweig har de antirasistiska demonstrationerna varit större, där tiotusentals har deltagit.

– Alla antirasister i Europa är välkomna till Sozialismustage som hålls i Berlin över påsk, vilket är en seminariehelg fylld med socialism och antirasism. 

 – Den 28 april siktar vi på nya skolstrejker mot rasism. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!