Är att tänka på barnen egoism?

2015-06-08 15:19:07


Barnens fotbollsplan ska jämnas med marken för att ge plats åt nya lägenheter. Klassperspektivet blir tydligt då stadsbyggnadskontoret vägrar att istället bygga lägenheterna vid outnyttjade platser i närheten av villaområdena.

Debatten om byggandet i Stockholm är het. Så var turen kommen för oss på Rönnbärsgården och Hasselgården att gå på stadsbyggnadskontorets samråd eftersom Svenska bostäder (SB), på stadens uppdrag, planerar att bygga 50 lägenheter nära oss, på barnens fotbollsplan.

Har en inte sett platsen är det svårt att föreställa sig hur liten yta det är fråga om. Har en sett platsen är det svårt att föreställa sig att de på allvar vill klämma in 50 lägenheter där intill spåret.

Vi i den lokala Hyresgästföreningen har mailat stadsbyggnadskontoret hela året för att få fram ett datum för detta möte, men när vi kom dit sa de att det inte skulle vara ett möte, utan bara tid för enskilda frågor. Nåväl, vi var ju ett 30-tal boende där som helt enkelt ordnade ett möte på plats.

Eftersom varken bostadsbolaget, stadens representant eller arkitekten ville ge en presentation av sitt förslag gav det intrycket att de inte själva tror på projektet och våra kritiska frågor dominerade.

Först och främst blir en alltid anklagad för ”egoism” om en motsätter sig några byggplaner i Stockholm idag och SB:s representant drog genast upp siffrorna på hur många som står i bostadskön och hur mycket de måste bygga. Extra känsligt är det förstås i detta fall eftersom det rör sig om studentlägenheter.

Åsikter från oss på samrådet var ”Vi tycker att det borde vara ungdomslägenheter istället”, ”Vi gillar studenter jättemycket, vi har själva varit studenter” och ”Vi ser behoven och därför har vi tagit fram andra platser i området för detta byggande som vi nu erbjuder er”.

Ja, vi står för att det – att bygga ett sexvåningshus 6,5 meter ifrån befintliga lägenheters främsta ljusintag och på en av två fotbollsplaner i Stockholms barntätaste område – inte är en bra idé. Vi pressade arkitekten till att mäta upp avståndet på ”mötet” (han hade inte denna kritiska siffra i huvudet) och det visade sig alltså att det bara är 6,5 meter emellan det tilltänkta huset och våra hus på det smalaste stället.

Det nya huset är betydligt högre än vårt hus. Tjänstemännen erkände att det under hela vinterhalvåret blir skugga för oss och på sommaren bara någon timmes sol mitt på dagen.

Framförallt har vi i den lokala Hyresgästföreningen och många andra boende i Dalen reagerat mot den ökande sociala oron under det senaste året. Vi har till exempel haft skottlossning inne på gården och vi har krävt ökade satsningar på barn och unga för att preventivt motverka den negativa utvecklingen, något som staden säger sig hålla med om och påbörjat ett arbete för.

Det bor 120 barn och unga på Rönnbärsgården, uppskattningsvis 600 barn- och unga sammanlagt i de fyra fastigheter närmast gården och 2 000 i hela Dalen. Det finns tio förskolor i området.

Två av de alternativa byggplatserna (på Gamla Dalarövägen och Skördevägen) som vi har tagit fram ligger i villaområdena intill Dalen och är idag outnyttjade platser. Tunnelbanestationen Sandsborg utgör ett av Stockholms djupaste klassdiken.

Vi menar att studentlägenheter i dessa områden bara har positiva konsekvenser då överklassegregationen bryts upp. Platserna är dessutom mycket större och nära tunnelbanestationen. Ingen får sitt boende förstört och i villaområdena har barnen mycket större tillgång till utomhuslek i trädgårdar än vad som är fallet i ihopträngda Dalen (men välkomna till fotbollsplanen!).

Ett tredje alternativ är att bygga ungdomslägenheter ovanpå det södra centrumhuset – kanske tillsammans med den ungdomslokal som ungdomsföreningen Ung Motiverad Ambitiös i området länge har efterfrågat.

Nu har vi fram till den 2 juli på oss att skicka in våra synpunkter till stadsbyggnadskontoret. Därefter ska stadsdelsnämnden yttra sig. Politikerna i stadsbyggnadsnämnden tar beslut under det första kvartalet år 2016.

Det kändes lite hoppfyllt eftersom en politiker från stadsbyggnadsnämnden dök upp på mötet och berättade att han stödjer oss och kommer att jobba emot förslaget. Kampandan växte under kvällen och det slutade med ett eftermöte där vi bestämde oss för att sjösätta kampanjen Rädda fotbollsplanen.

Den 11 juni från kl 16.00 blir det fest och demonstration på fotbollsplanen med fotboll, musik, grillning, plakatmålning, utställning, protestlistor, inbjudna politiker och media. Slut gärna upp!

Men kommer du dit för att skuldbelägga oss hyreskämpar (som ändå har räddat 450 hyresrätter i Dalen från ombildning) för en bostadsbrist som inte vi har skapat – ta med dig en alternativ byggplan som innebär att det byggs 6,5 meter ifrån din balkong och som innebär att dina barn blir av med sin fotbollsplan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!