Arbetarhistoriskt möte om Anton Nilson i Landskrona

2017-11-15 18:23:35


Anton Nilson med en modell av fartyget Amalthea.

Offensivveteranen Arne Johansson inledde det Arbetarhistoriska seminariet i Landskrona museum den 11 november under rubriken Anton Nilson, Aviatör eller terrorist? med att berätta om sina möten med den legendariske revolutionären och den nytutgåva av Antons memoarer på Vaktel förlag som han har redigerat och försett med nya bilagor.

Boken har också försetts med en bilaga av flyghistorikern Lennart Andersson.
Arne Johansson satte in Anton och de två andra unga Amaltheamännens bomb mot de engelska strejkbrytarna på logementsfartyget Amalthea 1908 i sitt historiska sammanhang av extremt hårda klasstrider som kulminerade i den då pågående mycket bittra och landsomfattande hamnarbetarstrejken.

Även om bomben fick ett omedelbart slut på trafiken med engelska strejkbrytare skrämde också det extrema polisförtrycket efter Amalthea arbetarklassens unga radikaler till att i likhet med LO-ledningen sänka profilen under 1909 års historiska storstrejk, som kom att kallas ”de korslagda armarnas revolution”. Det var en negativ konsekvens för klasskampen av individuella våldsdåd som revolutionära marxister alltifrån Axel Danielsson till Leo Trotskij hade varnat för gentemot anarkistiska debattörer som Hinke Bergegren.
Mot bakgrund av de extrema provokationerna mot de strejkande kunde väldigt många arbetare ändå förstå Amaltheamännens motiv och hålla klassamhällets makthavare ytterst ansvariga. Tillsammans med starka reaktioner mot de ursprungliga dödsdomarna och de omänskliga livstidsdomarna bidrog detta till en väldig opinionsrörelse för deras frigivande med stöd av hela arbetarrörelsen.
Därmed inleddes ett nytt lika dramatiskt skede i Anton Nilsons liv efter 9,5 år i fängelse och en kort utbildning till flygare, eller aviatör, som han skulle kalla sig. Med den i bagaget anslöt han sig utan militär utbildning eller kunskaper i ryska till försvaret av den ryska revolutionen i Röda arméns luftflotta.

Andra talare var två Lundahistoriker. Roger Johansson gav mer detaljer om Amalthea och om hur minnet av den strejkbrytare från engelska Hull som dödades helt kom att förträngas av efterlevande släktingar. Emma Hilborn redogjorde därefter för en tidstypisk tryckfrihetsrättegång mot Landskrona-kurirens redaktör Pär Ax i förra sekelskiftets Landskrona.
Sist men inte minst avrundades talarlistan av den före detta radiojournalisten Anders Bergman från Härnösand, som lät Anton Nilsons ännu lika imponerande livfulla stämma komma till tals genom att spela upp ett radioprogram som han gjort om och med den gamle revolutionärens allra sista 1 maj-tal i lilla Boteå i Ådalen samma år han fyllde 100 år (1987).

Att seminariet faktiskt hölls på Anton Nilsons hundratrettionde födelsedag den 11 november var det tyvärr ingen som kom ihåg förrän efteråt. Med ett stort tack till Arbetarrörelsens arkiv i Landskrona, som Anton Nilson donerat allt material till, och det samarrangerande Centrum för arbetarhistoria överlämnade Anders Bergman sitt radioprogram och Arne Johansson ytterligare 15 böcker från Vaktel förlag till arkivet.
Den första upplagan av boken Anton Nilson, Hundraåringen som gjorde revolution som lanserades vid det fängelse i Härnösand den 1 maj där Anton Nilson satt inspärrad för exakt 100 år sedan och debatten under Ådalens hungermarscher gick het om en planerad fritagning har redan sålt slut. Lagom innan jul har också en ny andra upplaga kommit ut, som kan beställas av Offensiv. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!